Lammfärsbiffar med potatis- och jordärtskocksstomp

Lammfärsbiffar med potatis- och jordärtskocksstomp
Foto: TV4

Lammfärsbiffar med potatis- och jordärtskocksstomp

Av: Botvidegård

Från: Sveriges skönaste gårdar

23 ingredienser

40 min

Lammfärsbiffar med ramslökssmör, potatis- och jordärtskocksstomp och tomat- och timjansås.

Ingredienser

portioner

Ramslökssmör

  • 75 g smör
  • 25 g ramslök

Lammfärsbiff

  • 1 kg lammfärs
  • 1 dl mjölk
  • 1 skiva formfranska
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar, nymalen

Tomat- och timjansås

  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 schalottenlök, finhackad
  • 1 tomat utan skal, hackad
  • 5 kvistar timjan
  • 1 tsk tomatpuré

Potatis- och jordärtskocksstomp

  • 300-400 g färskpotatis
  • 200 g jordärtskocka
  • 2 klyftor vitlök, skivade
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • citronsaft och skal (efter smak)
  • 1 msk olivolja
  • 5 blad libbsticka, hackad
  • salt
  • svartpeppar

Garnering

  • Örtsallad

Gör så här

Ramslökssmör

  1. Klipp ner ramslöken i en mixer, tillsätt smör.
  2. Mixa tills det blivit slätt och fint.

Lammfärsbiff

  1. Skär bort kanterna på bröd skivan. Riv sedan brödskivan i mindre bitar.
  2. Blanda mjölk, ägg, brödbitar, salt och peppar i en stor skål.
  3. Rör ner lammfärs och blanda till en jämn smet.
  4. Forma runda biffar, stora som en handflata. Gör en fördjupning med fingret mitt i biffen och lägg ner en tesked av ramslökssmöret. Täck sedan smöret med färsen så att hålet är helt stängt och smöret inte kommer ut.
  5. Stek biffen 5 minuter per sida.

Tomat- och timjansås

  1. Häll vatten i pannan där biffarna stekts.
  2. Tillsätt schalottenlök, tomat, timjankvistar och tomatpuré.
  3. Rör om och låt koka i cirka 2 minuter.

Potatis- och jordärtskocksstomp

  1. Brässera potatis, jordärtskockor och vitlöksklyftor i vatten, i cirka 15 minuter tills det blivit mjukt.
  2. Tillsätt en finhackad schalottenlök, citronskal och saft, olivolja och libsticka.
  3. Stompa grovt. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera lammfärsbiffarna med potatis och jordärtskocksstompet, såsen och gärna en örtsallad.