Helbakad rotselleri med havtorn och renbog

Helbakad rotselleri med havtorn och renbog
Foto: TV4
Christian Hellberg
Christian Hellberg

Helbakad rotselleri med havtorn och renbog

20 ingredienser

2 h

Rotselleri som bakats länge i ugnen smörsteks och serveras med hemgjord havtornsmarmelad och skivor av rökt renbog.

Ingredienser

portioner

Havtornsmarmelad

  • 3 dl havtornsjuice
  • 100 g honung
  • 100 g strösocker
  • 4 g pektin
  • 3 cm ingefära
  • 3 morötter, skalade och grovt rivna

Bakad rotselleri

  • 1 rotselleri
  • 75 g smör
  • 0,5 krm chiliflakes
  • salt
  • aluminiumfolie

garnityr

  • 2 rädisor
  • 2 morötter (späda)
  • 50 g mâchesallad
  • 1 stjälk stjälkselleri
  • 200 g rökt renbog
  • 1 citron
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

Havtornsmarmelad

  1. Koka upp juice, honung och nästan allt socker.#
  2. Riv ingefäran fint på zestjärn och tillsätt ner i kastrullen.
  3. Blanda pektin och resterande socker, häll sedan ner i kastrullen tillsammans med morötterna. Låt koka i ca 2 minuter. Häll upp i väl rengjorda glasburkar, sätt på lock och låt svalna.

Bakad rotselleri

  1. Värm ugnen till 180 grader.
  2. Skrubba rotsellerin under rinnande vatten med en ren disksvamp. Lägg rotsellerin på ett ark folie och lägg smöret på toppen.
  3. Strö över salt och chiliflakes och vik över folien.
  4. Baka i ugnen i ca 1,5-2 timmar. Rotsellerin ska vara mjuk rakt igenom.

Servering

  1. Hyvla morötter, rädisor och blekselleri tunt på mandolin och lägg i kallt vatten tillsammans med salladen.
  2. Riv skalet och pressa saften ur en citron och blanda med salt, peppar och olivolja.
  3. Skär renbogen i tunna bitar.
  4. Skär rotsellerin i centimetertjocka skivor och stek i smör.
  5. Arrangera sellerin mitt på tallriken, klicka ut marmeladen och lägg sedan grönsakerna och renbogen runt om, toppa med citronetten.