Lammdumplings med jordnötssås

Lammdumplings med jordnötssås
Foto: TV4
Christian Hellberg
Christian Hellberg

Lammdumplings med jordnötssås

28 ingredienser

1 h

Hemgjorda dumplings är lite pilligt att göra men väl värt besväret. Dessa är fyllda med lammfärs, tre sorters chili och ingefära. Serveras med strimlade grönsaker och jordnötssås.

Ingredienser

portioner

Dumplings

  • 8 dl vetemjöl
  • 2,5 dl vatten
  • 400 g lammfärs
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 4 cm ingefära, riven
  • 8 g salt
  • 1 msk inlagd ingefära, hackad (sushiingefära)
  • 0,5 gul chilifrukt, fint hackad
  • 0,5 röd chilifrukt, finhackad
  • 0,5 grön chilifrukt, fint hackad
  • 2 msk kinesisk soja
  • 0,5 knippe koriander, fint hackad

Jordnötssås

  • 50 g jordnötter
  • 100 g farinsocker
  • 50 g vatten
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 0,5 grön chilifrukt
  • 0,5 inlagd ingefära
  • 1 dl limefrukt, juice
  • 0,5 dl fisksås
  • 0,5 dl rapsolja
  • 0,5 knippe koriander

Strimlade grönsaker

  • 15 sockerärtor
  • 2 morötter
  • 2 sticklökar
  • 5 cm rättika
  • koriander, för garnering

Gör så här

  1. Blanda mjöl och vatten till en deg ställ, sedan i kyl i 30 minuter.
  2. Blanda alla ingredienser till fyllningen i en bunke.
  3. Forma degen till en rulle och skär sedan i lika stora bitar.
  4. Kavla ut degen tunt på mjölat bord och stansa ut önskad storlek.
  5. Lägg en klick fyllning mitt i varje cirkel.
  6. Pensla lite vatten runt på degen och vik ihop, pressa ihop degen noga så att ingen fyllning ramlar ut.
  7. Ånga knytena i ca 6-8 minuter.

Jordnötssås

  1. Koka upp socker och vatten i en kastrull till karamell.
  2. Tillsätt jordnötterna och låt koka i ca 2 minuter.
  3. Lägg övriga ingredienser i en blender och mixa slätt.
  4. Tillsätt jordnötterna och mixa. Här kan man själv avgöra hur grova bitar man vill ha i såsen.

Grönsaker och servering

  1. Strimla sockerärtor tunt.
  2. Hyvla rättika och morot på mandolin och strimla sedan tunt.
  3. Skiva salladslöken fint och blanda alla grönsaker i en bunke tillsammans med jordnötssåsen.
  4. Lägg ut små högar med grönsaker på tallriken och lägg en dumplings på varje hög.
  5. Toppa med plockad koriander.