Nässelknäcke med potatiskräm, syrad lök och löjrom

Nässelknäcke med potatiskräm, syrad lök och löjrom
Foto: TV4
Christian Hellberg
Christian Hellberg

Nässelknäcke med potatiskräm, syrad lök och löjrom

22 ingredienser

50 min

Delikata små snittar med glutenfritt fröknäcke, krämig potatis och syrad lök. Pricken över i är löjrom och dill.

Ingredienser

portioner

Nässelknäcke

  • 1,5 dl majsmjöl
  • 2,5 dl nässelpulver
  • 1 dl solroskärnor
  • 0,5 dl linfrön
  • 2 msk sesamfrön
  • 2,5 dl vatten, kokande
  • 3 msk kummin, mortlad (hälften i och hälften på)
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2 tsk nässelsalt

Potatiskräm

  • 500 g potatis, kokt
  • 150 g smör
  • 1 dl gräddfil
  • 20 g dill, fint hackad
  • 1 msk nässelpulver
  • salt

Syrad lök

  • 1 silverlök
  • 1 purjolök (eller salladslök)
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten

garnityr

  • löjrom
  • dill

Gör så här

Nässelknäcke

  1. Värm ugnen till 150 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser, utom saltet och hälften av kumminen, i en bunke och slå över det kokande vattnet. Låt svälla i ca 10 minuter.
  3. Blanda i rapsoljan och kavla ut degen på bakplåtspapper.
  4. Strö över kummin och salt och baka i ugnen i ca 30 minuter.

Syrad lök

  1. Koka upp socker, ättika och vatten.
  2. Hacka silverlöken fint och strimla purjolöken tunt, lägg i ättikslagen och låt ligga i ca 20 minuter.

Potatiskräm

  1. Pressa potatisen och blanda i smör och gräddfil. Rör tills smöret är smält.
  2. Tillsätt dill och nässelpulver. Smaka av med salt.
  3. Bryt knäcket i mindre bitar, lägg en klick potatiskräm, lägg sedan på löken och toppa med löjrom. Toppa alla snittarna med plockad dill.