Pocherat ägg med kryddrökt lax

Pocherat ägg med kryddrökt lax
Foto: tv4
Christian Hellberg
Christian Hellberg

Pocherat ägg med kryddrökt lax

24 ingredienser

Pocherat pepparotsägg med kryddrökt lax, hyvlade grönsaker samt majonnäs på citronlagrade ägg.

Ingredienser

portioner

Kryddrökt lax

  • 4 bitar loins av lax (finaste biten inner- och ytterfilé) (à 200 g/st)
  • 50 g strösocker
  • 100 g salt
  • 10 rosépepparkorn
  • 2 msk korianderfrö
  • 2 msk fänkålsfrö
  • 2 msk dillfrö

Majonnäs

  • 2 äggulor från citronlagrade ägg
  • 5 dl matolja
  • 2 msk Tommy G:s senap (sötstark senap)
  • 1 citron (skal och saft)
  • salt
  • svartpeppar

Hyvlade grönsaker

  • 4 gröna sparrisar
  • 4 rädisor
  • 1 fänkål

Pocherat pepparotsägg

  • 4 pepparotslagrade ägg
  • 2 msk ättika
  • vatten
  • salt

Servering

  • citron
  • kallpressad rapsolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

Kryddrökt lax

  1. Blanda socker och salt och gnid in laxen, låt ligga i ca 1 timme.
  2. Lyft upp laxen och torka av med kökshanduk, mixa kryddorna och strö dem över laxen.
  3. Hetta upp en torr stekpanna och sota hastigt laxen på alla sidor.
  4. Rök laxen i rökskåp på 90 grader till innertemperatur på 38 grader. Använd stektermometer. Ta sedan ut laxen och låt den svalna.

Majonnäs

  1. Vispa ägggulor kraftigt med senap, citron och lite salt.
  2. Tillsätt oljan försiktigt i en tunn stråle under ständig vispning.
  3. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citron.

Hyvlade grönsaker

  1. Hyvla sparris, rädisor och fänkål tunt på mandolin och lägg i isvatten. Plocka även fänkålsdillen.

Pocherat ägg

  1. Koka upp vatten, ättika och salt. Knäck upp äggen i små koppar.#
  2. Precis när vattnet börjar koka stänger du av plattan och rör upp en virvel i vattnet. Häll sen försiktigt ner ägget med hjälp av koppen. Försök att alltid ha en virvel i kastrullen.
  3. Efter ca 4-5 minuter lyfts äggen med hålslev.

Servering

  1. Lägg en bit lax på varje tallrik.
  2. Lyft upp grönsakerna och slunga i salladsslunga. Blanda sedan runt dem med citron, rapsolja, salt och peppar.
  3. Lägg några klickar majonnäs på laxen. Placera ägget intill laxen och arrangera grönsakerna på laxen. Toppa tallriken med kallpressad rapsolja.