4 bitar fläderrökt lammitt (eller annat rökt lammkött)
Kubb
75 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 dl mörk sirap
1 tsk salt
16 dl fullkornsdinkel
5 dl vetemjöl
Svartvinbärschutney
500 g svarta vinbär
250 g strösocker
0,5 dl sherry
0,5 dl rött vin
0,5 dl balsamvinäger
2 lagerblad
1 msk torkad timjan
salt
vitpeppar
cayennepeppar
Palsternackspuré
500 g palsternacka
4 dl grädde
salt
vitpeppar
Till servering
örter, efter säsong till garnering (harsyra, vattenkrasse, ärtskott eller liknande)
Gör så här
Kubb
Värm ugnen till 225 grader.
Blanda jästa, vatten och salt och sirap i en degblandare. Tillsätt sedan mjölet i omgångar och blanda till en smidig deg.
Lägg sedan degen i brödformar och täck med aluminiumfolie. Placera formarna i vattenbad
Grädda brödet i mellan 2 till 2,5 timmar.
Svartvinbärschutney
Blanda alla ingredienser i kastrull och koka ihop till lagom konsistens. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar.
Palsternackspuré
Skala och skär palsternackan i mindre bitar.
Lägg palsternackan i kastrull och täck med grädden.
Koka palsternackan mjuka, sila av grädden men spara den.
Mixa palsternackan med stavmixer och tillsätt grädde lite i taget så att inte purén blir för lös. Smaka av med salt och peppar
Till servering
Stek brödskivorna gyllene och lägg i mitten på tallrikar. Bred ut varm palsternackspuré på brödet. Skiva lammitten tunt och placera på purén. Ringla svartvinbärschutney över och toppa med färska örter.