0,5 msk röd chilifrukt, finhackad (för högre styrka i såsen, öka den finhackade chilin)
4 msk olivolja
1 tsk timjan, gärna färsk men torkad fungerar det med
0,5 dl vatten
1 tsk strösocker
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Bulgur med vermicillipasta
2 dl bulgur, grovmalen
1 gul lök, grovriven på rivjärn
1 msk olivolja
1 grönsaksbuljongtärning
3,5 dl vatten
2 msk vermiciliipasta, torrostade i en panna till de blivit bruna
0,5 tsk svartpeppar
yoghurtsås
1,5 dl yoghurt naturell 3 %
0,5 dl crème fraîche
2 msk citron, saft
1 dl gurka, finriven eller hackad
1 tsk olivolja
1 klyfta vitlök
1 msk koriander/bladpersilja
salt
peppar
Gör så här
Köttfärsbiffar
Blanda alla ingredienser i en stor skål ordentligt, ha gärna på dig handskar då kryddorna färgar av sig på händerna. Täck skålen med plastfolie och ställ in köttfärsblandningen i kylskåpet medan du förbereder allt annat.
Om du har en grillpanna, använd den gärna när du steker zucchinin och auberginerna då får du en jättesnygga stekränder på grönsaker. Du kan välja om du vill steka på paprikabitarna hastigt eller använda dem råa.
Sätt ugnen på 200 grader och börja forma köttfärsbiffarna, ta en bit från köttfärsblandningen (ca 3 msk), platta ut den ca 7 cm på bredden och 2 cm på höjden. Gör så många köttfärsbiffar du kan och lägg dem på en stor bricka.
Värm upp en stekpanna och häll i 1 dl matolja. Lägg försiktigt ner köttfärsbiffarna och stek dem ca 1-2 min på varje sida eller tills de har fått fin färg. Stekpannan ska vara varm, men inte så varm att du bränner köttfärsbiffarna, utan de ska bara få en fin stekyta. Köttfärsbiffarna ska sedan gå färdiga i ugnen.
Lägg köttfärsbiffarna på hushållspapper så de får rinna av.
Dela de stekta auberginerna på längden, ca 2 cm breda. Du behöver två längder per köttfärsbiff.
Lägg auberginerna som ett kryss, lägg köttfärsbiffen ovanför, vik upp resten av auberginer, lägg på en stekt zucchini, paprika och den delade körbärstomaten, kör ner en tandpetare genom alla grönsaker och köttfärsbiffen. Upprepa samma procedur för alla köttfärsbiffarna eller tills grönsakerna tar slut.
Tomatsås
Gör tomatsåsen på följande vis, det är viktigt att du vågar använda all olivolja för att få en rund och fin smak på tomatsåsen. Stek gula lök mjuk i 1-2 minuter, tillsätt vitlök och chili därefter.
Häll i tomatpurén och stek den med löken, vitlöken och chilin.
Mixa tomaterna släta innan du häller ner dem i pannan, koka upp allt i fem min.
Tillsätt socker, kryddor och vatten. Låt allt småputtra i 10 min, smaka av tomatsåsen hela tiden så du är nöjd med salt och styrka.
Häll den färdiga tomatsåsen i en stor ugnsform och lägg ner de färdiga köttfärsbiffarna i formen. Ställ in formen i ugnen i tio min eller tills körbärstomaterna har blivit mjuka.
Ta ut och låt stå lite innan servering, innan servering kan du ta ut tandpetarna.
Bulgur
Skölj av bulguren. Värm upp en liten kastrull och stek löken mjukt, smula ner grönsaksbuljongen och stek med löken i 1 minut.
Lägg i bulguren och vattnet. Låt allting småputtra tills vattnet nästan är borta.
Tillsätt den rostade pastan och smaka av med salt och svartpeppar. Är bulguren fortfarande hård kan du hälla i nån matsked vatten till. Jag tycker om när min bulgur är lite saftig, så slipper man en torr bulgur medan den står och väntar tills alla andra delar av matlagningen är klara.
Yoghurtsåsen
Blanda alla ingredienserna till yoghurtsåsen i en skål och smaka av med salt och peppar. Täck med plastfolie och ställ in i kylskåpet tills servering.