Stekt fläskkarré med äppelmos och smörstekt potatis

koket.se
Stekt fläskkarré med äppelmos och smörstekt potatis
Foto: TV4
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Stekt fläskkarré med äppelmos och smörstekt potatis

26 ingredienser

1 h

Filip Poons succérätt som tog hela juryn i Sveriges mästerkock med storm. Marinerad fläskkarré med äppelmos, äppelglaze och smörstekt potatis.

Se Filip Poon laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

marinad

  • 2 dl äppelmust
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk salt

Fläskkarré

  • 4 skivor fläskkarré
  • 2 msk smör
  • olivolja
  • salt

Äppelpuré

  • 4 äpplen

Smörstekta potatisar

  • 800 g fast potatis
  • salt
  • olivolja
  • 3 msk smör
  • 1 dl rucolasallad
  • persilja
  • 2 schalottenlökar

Fänkål

  • 2 fänkål
  • 2 dl äppelcider
  • 1 dl äppelmust
  • 1 msk smör
  • salt
  • 1 krm malen kanel

Glaze till köttet

  • 2 dl äppelcider
  • 2 dl äppelmust
  • 1 msk smör
  • salt

Gör så här

  1. Sätt på ugnen 140 grader.

Marinad

  1. Gör marinaden och lägg i karrébitarna i den.

Äppelpuré

  1. Skala och hacka ner fyra äpplen, koka upp tills de är mjuka och mixa sedan med stavmixer till en slät puré.

Koka potatis

  1. Skala och hacka potatisen i kuber ca 1 cm stora. Koka upp vatten, salta rikligt. Ner med potatiskuberna och koka i ca 3 min. Sila av och ställ undan.

Fänkål

  1. Dela och skär fänkålen så att du får ut 8 klyftor per fänkålshuvud, stek dessa i en het panna tills de fått färg. Slå på äppelcidern och äppelmusten, i med smör, salt och kanel och ställ hela pannan i ugnen (om din stekpanna inte tål ugn går det lika bra med ett ugnsfat, överför då allt i pannan till fatet) låt stå tills de är mjuka, ca 20 min.

Fläskkarré

  1. Lyft upp köttet ur marinaden och torka av med hushållspapper, salta och stek köttet i pannan på mediumvärme med olja och smör tills innertemperaturen är 65 grader, lyft upp köttet och låt det vila.

Glaze

  1. I samma stekpanna som köttet stektes, häll äppelmust och äppelcider och reducera ner till en glaze. Lägg sedan ner köttbitarna i glazen.

Steka potatis

  1. Finhacka schalottenlök, persilja och rucola. Häll olja i en stor mediumvarm stekpanna och fräs potatiskuberna tills de fått gyllene färg. I med smör, den hackade persiljan, rucolan och schalottenlöken, kasta omkring och smaka av med salt.
  2. Komponera ihop rätten och servera.