Jennies kalvstek

Jennies kalvstek
Foto: TV4
Jennie Benjaminsson
Jennie Benjaminsson

Jennies kalvstek

24 ingredienser

Jennies mysterybox resulterar i en kalvstek med sparrispotatis- och rostad vitlökspuré, glaserad svartrot, sky och savoykål.

Ingredienser

portioner
  • kalvkött
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl kalvfond
  • 2 dl rött vin
  • stjärnanis
  • 3 klyftor vitlök
  • 8-10 sparrispotatisar
  • 50 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • citron, saft
  • 2 svartrötter
  • 0,5 citron
  • salt
  • sky, från köttet
  • 3 msk strösocker
  • 25 g smör
  • 1 bit savoykål
  • smör
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

Kalvstek

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Salta och peppra köttet och bryn det i olja med krossad vitlök.
  3. Slå på vin, fond och stjärnanis.
  4. Låt koka upp, bräsera i ugnen med lock tills köttets innertemperatur är 50 grader.
  5. Låt vila.
  6. Sila av såsen.

Potatispuré

  1. Rosta vitlöksklyftorna med skal i 200 grader ca 30 minuter.
  2. Skala och koka potatisen mjuk.
  3. Pressa potatisen.
  4. Vispa upp purén med smör och grädde.
  5. Smaka av med salt, peppar och vitlöksklyftorna.

Svartrötter

  1. Koka svartrötterna al dente i vatten med pressad citron och salt.
  2. Låt ånga av.
  3. Koka upp glaseringen, sky från köttet, socker och smör.
  4. Lägg i svartrötterna och låt karamellisera i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.

Savoykål

  1. Förväll savoykålen.
  2. Slunga i smält smör.
  3. Salta och peppra efter smak.