Häll mjölk och kardemumma i en kastrull och värm till 37 grader (fingervarmt). Häll lite av vätskan över jästen och rör om tills den lösts upp. Häll över resten av vätskan.
Blanda i socker och smör och rör till en jämn smet. Tillsätt salt och mjöl, lite i taget, och arbeta till en slät deg i 5–10 minuter.
Lägg degen i en skål och täck med plastfolie. Låt jäsa på en varm plats i ungefär 1 timme.
Brynt smör-fyllning
Smält smöret i en kastrull. Låt puttra på medelvärme tills smöret blir gyllenbrunt och doftar nötigt. Rör om då och då. Dra av från värmen och låt svalna. Ställ eventuellt in skålen i kylen en stund så går det fortare. Smöret ska börja stelna men inte bli helt fast.
Vispa smöret krämigt tillsammans med socker och kanel i en skål.
Smörj en avlång brödform med rikligt med smör.
När degen jäst klart, stjälp upp den på ett lätt mjölat bakbord. Kavla ut degen till en rektangel, cirka 48 x 30 cm, med så raka kanter som möjligt.
Bred ut fyllningen över degen, precis som när du gör kanelbullar.
Skär degen i sex remsor (à cirka 8 x 30 cm).
Stapla remsorna ovanpå varandra och skär ut sex fyrkantiga bitar. Du kommer alltså att ha sex små högar med sex rutor i varje. Ställ högarna tätt intill varandra i bakformen och separera lagren något med fingrarna.
Lägg en bakhandduk över formen och låt jäsa i 45 minuter.
Värm ugnen till 175 grader och grädda i 35–40 minuter i nedre delen av ugnen. Kontrollera efter 15 minuter så att brödet inte får för mycket färg. Täck i så fall med lite bakplåtspapper eller ugnsfolie.