Syllabub med lemon curd

Syllabub med lemon curd
Foto: Charlie Drevstam
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Syllabub med lemon curd

8 ingredienser

35 m

Syllabub var en populär dessert i England på sjutton- och artonhundratalen. Den påminner lite om en zabaione. Självklart kan du använda köpecurd, men för dig som vill göra egen så finns det ett recept här. Det som blir över kan du bre på en rostad macka till frukost. Curden håller sig i kylen i cirka 1 vecka. /Tina

Ingredienser

portioner

Syllabub

  • 3 dl vispgrädde
  • 1,5 dl sött vitt dessertvin
  • 4 savoiardikex

lemon curd

  • 0,5 dl citron, pressad
  • 1 citron, fint rivet skal
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 äggulor
  • 25 g smör, rumstempererat

Gör så här

  1. Vispa ihop citronsaft, skal, socker och äggulor till lemon curden i en kastrull. Koka upp under ständig vispning. Låt sjuda i ett par minuter tills smeten tjocknar. Ta kastrullen från värmen och klicka ner smöret tills curden har
  2. blandat sig och är slät och fin. Låt svalna i kylen.
  3. Vispa grädden tills den har mjuka toppar. Vänd ner 3 msk lemon curd och vin.
  4. Häll upp i glas och servera med kexen. Drick samma söta vin som du har i syllabuben till desserten.