Syrlig tomatsoppa med ris och bönor

koket.se
Syrlig tomatsoppa med ris och bönor
Foto: TV4

Syrlig tomatsoppa med ris och bönor

16 ingredienser

20 min

En syrlig tomatsoppa med gochugaru och vita bönor kan passa perfekt som vardagsmiddag!

Se Annie Månsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1-2 schalottenlökar
  • 2 msk olivolja
  • 1-2 tsk gochugaru
  • 250 g tomat (små eller 200 g konserverade hela tomater)
  • 1 l vatten
  • 1 msk kycklingbuljong (eller brynt schalottenlöksfond)
  • 1 msk japansk soja
  • 0,5 msk risvinäger (eller annan ljus vinäger)
  • 0,5 msk strösocker
  • 2 dl sushiris (eller 250 g liten pasta)
  • 3 dl vita bönor, kokta (eller 1 tetra vita bönor)
  • 50 g parmesanost
  • 0,5 citron
  • salt
  • 0,5 knippe dill (att toppa med)
  • 0,5 knippe basilika (att toppa med)

Gör så här

  1. Hacka schalottenlök grovt och stek bitarna på hög värme i olivolja med gochugaru.
  2. Tillsätt tomater, vatten, buljong (eller fond), japansk soja, risvinäger och socker. Koka upp under lock.
  3. Mosa tomaterna med baksidan av en slev.
  4. Häll i ris eller pasta och koka tills det nästan är helt mjukt.
  5. Fyll på med vita bönor och koka klart riset/pastan.
  6. Riv parmesanosten i grova flagor.
  7. Ta av soppan från värmen och pressa i citron.
  8. Smaka av med salt och toppa med parmesan samt färska örter.