Syrliga vaniljrutor med hallon

POPULÄRT
Syrliga vaniljrutor med hallon
Foto: Camilla Hamid
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Syrliga vaniljrutor med hallon

12 ingredienser

50 m

"Vet ni vad som är godare än vaniljrutor? Jo, syrliga vaniljrutor med hallon! Vaniljrutor är en klassiker som är riktigt god och väldigt enkel att göra. Men ni vet, ibland kan det vara trevligt att piffa upp våra älskade klassiker och ge dem en ny outfit att glänsa i." /Camilla Hamid

Ingredienser

portioner bitar

Deg

  • 250 g smör, rumstempererat
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker (till degen)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver

Fyllning

  • 2 dl vaniljkvarg
  • 2,5 dl crème fraîche
  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker (till fyllningen)
  • 1 citron, rivet skal
  • ca 1 krm vaniljpulver
  • 150 g hallon, frysta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).

Deg

  1. Mixa samman smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en matberedare till en deg. För hand går också bra.
  2. Täck din form (ca 30x40 cm) med bakplåtspapper och tryck ut hälften av degen i botten på den.

Fyllning

  1. Blanda ihop kesella, crème fraiche, ägg, strösocker, citronskal och vaniljpulver i en bunke till en jämn smet. Häll vaniljsmeten över botten, toppa med hallon och smula sedan resten av degen över vaniljsmeten.
  2. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg.
  3. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar och serverar.