4 dl blandade frön (eller nötter, t ex pumpakärnor, solroskärnor, valnötter, mandel och hasselnötter)
1,5 msk malen kanel
1,5 msk malen kardemumma
2 tsk vaniljpulver
2 krm havssalt, oraffinerat (eller bergssalt)
2 dl vatten
0,5 dl kallpressad kokosolja
Valfritt
2 dl rostade kokosflingor
0,5 dl kakaonibs
2 dl torkad frukt eller bär
Gör så här
Sätt ugnen på 125 grader. Lägg bovetet i en sil och skölj med kokande vatten, avsluta med kallt vatten och låt rinna av.
Blanda bovetet med övriga torra ingredienser i en bunke. Koka upp vatten och olja, tillsätt till den torra blandningen och rör om ordentligt.
Bred ut på en bakplåtpappersklädd plåt och rosta mitt i ugnen i ca 60 minuter, tills granolan är krispig och gyllene. Rör om då och då.
Ta ut plåten och låt svalna. Tillsätt kokosflingor, kakaonibs och torkad frukt/bär.
Tips! Vill ha du ha en sötare granola? Kärna ur 2 färska dadlar och mixa ner i det heta vattnet, mixa till en slät kräm och blanda med de torra ingredienserna innan allt rostas.