Taco fiesta med ryggbiff

Taco fiesta med ryggbiff
Foto: TV4
Danyel Couet KK 2023
Danyel Couet KK 2023

Taco fiesta med ryggbiff

40 ingredienser

60 m

Det här kan man kalla lyxtacos! Majstortillas fyllda med rubbad ryggbiff, hemgjord salsa med ananas, guacamole och korianderfärskost!

Ingredienser

portioner

Ryggbiff

  • 2 ryggbiffar (à 200 g)
  • 1 msk malen spiskummin
  • 0,5 msk malen korianderfrö
  • 0,5 msk torkad vitlök
  • 0,5 msk torkad gullök
  • 0,5 msk torkad persilja
  • 0,25 msk chiliflakes
  • 0,5 msk flingsalt
  • olja, till stekning

Salsa

  • 1 avokado, skuren i små tärningar
  • 0,5 rödlök, finhackad
  • 2 kvisttomater, urkärnade och smått tärnade
  • 0,5 dl ananas, i små tärningar
  • 1 msk färsk koriander, hackad
  • 1 jalapeño, urkärnad och finhackad
  • ca 0,5 dl limefrukt, saft
  • salt
  • svartpeppar

Anchomole

  • 2 anchochili, torkade och urkärnade
  • 2 schalottenlökar, grovt hackad
  • 1 tsk färsk ingefära, riven
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk korianderfrön, malda
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 2 msk rörsocker
  • 3 msk chilisås
  • 1 rågad msk mörk choklad 70-80 %, hackad
  • salt
  • svartpeppar
  • rödvinsvinäger

Korianderfärskost

  • 1 dl färskost
  • 2 msk koriander
  • 0,5 msk limefrukt, juice
  • 1 krm cayennepeppar
  • salt
  • peppar

Servering

  • 1 gulbeta
  • vitlökskrasse
  • 8 majstortillas
  • 8 små salladsblad

Gör så här

Ryggbiff

  1. Blanda ihop kryddorna till kryddblandningen och krydda köttet på bägge sidor. Stek sedan i en varm stekpanna i olja. Stek på bägge sidor i ca 3 minuter. Ta upp från pannan och lägg på en tallrik och låt vila.

Salsa

  1. Blanda ihop salsan och smaksätt med salt och peppar.

Anchomole

  1. Blanda ihop allt till anchomolen och lägg i kastrull och låt sjuda på svag värme i 10 minuter. Rör ner chokladen. Mixa den slät i en kanmixer och smaksätt med salt, svartpeppar och vinäger efter smak.

Korianderfärskost

  1. Rör ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Skala och skär gulbeta tunt på mandolin. Skär den sedan i tunna strimlor, lägg i isvatten. Lägg också vitlökskrassen i isvattnet. När gulbetan och krassen blivit krispiga, låt det rinna av på papper eller slängen.
  2. Hetta upp en stekpanna och stek tortillabröden i torr panna på bägge sidor tills de får färg. Tänk på att inte steka för länge för då blir dom krispiga. Dom skall bli mjuka!
  3. Lägg upp tortillas, lägg ett salladsblad i varje. Lägg en sked salsa på varje salladsblad. Skär köttet så tunt som möjligt och krydda med lite mer av kryddmixen. Lägg en hög med kött på varje tortillas och toppa med anchomole, färskosten, den krispiga gulbetan och en kvist färsk koriander.