Tre variationer på lyxtacos - Baja Fish Taco med Oi Namul, Caribbean Taco med tonfisk, mangosalsa och lökringar samt Bulgogi-stylee Taco medhoisinsås och friterat rispapper.
1 tsk koreansk rödpeppar (gochugaru) alt röd chili-flakes
Nouc Cham-sås
2 msk fisksås
2 msk rödvinsvinäger
1,5 msk strösocker
4 msk vatten
ingefära
vitlök
röd chilifrukt
färsk mynta
färsk koriander
Caribbean Sea Tuna Taco, mangosalsa och extra krispiga lökringar
200 g färsk tonfisk
0,5 msk sesamolja
sesamfrön
Mangosalsa
1 hel mango
0,5 rödlök
2-3 körsbärstomater
1 limefrukt, saften
0,5 röd chilifrukt
0,5 kruka koriander
1 tsk strösocker
0,5 tsk salt
Extra krispiga lökringar
2 gula lökar
1 dl vetemjöl
0,5 dl masecamjöl (eller maizena)
ev 2 msk potatismospulver
2 dl vatten (gärna kolsyrat)
2 dl pankoströbröd
0,5 krm cayennepeppar
neutral olja, för fritering
flingsalt
Bulgogi-stylee Taco med hoisinsås
200 g biff, gärna entrecôte
1 tsk vitlök, pressad
1 msk sesamolja
0,75 dl japansk soja
1 msk strösocker
salladslök
3 ark rispapper
sötpotatis
Hoisinsås
2 msk hoisinpasta
1 msk sesamolja
1 msk strösocker
1 msk japansk soja
1 tsk rostade sesamfrön
Gör så här
Mjuka tortillabröd
Blanda alla torra ingredienser. Lägg ner det tärnade smöret och knåda ihop med fingertopparna tills allt absorberats av mjölblandningen. Tillsätt vattnet och knåda/mixa ca 2 minuter. Degen ska inte bli för torr, inte heller för kladdig så den fastnar. Mittemellan. Dela upp degen i 9 golfbollar eller 12 mindre bollar.
Tortillabröden gräddas i HET stekpanna, först 30 sekunder på ena sidan, 1 minut på andra sidan och slutligen ca 30 sekunder igen på första sidan.
Baja Fish Taco
Hetta upp oljan till 160 grader i en fritös eller en djup kastrull. Skär koljan i kuber, ca 4-5 cm. Blanda mjölet och saltet. Vispa upp ägget i en skål. Häll upp pankoflingorna på ett fat. Vänd fisken i mjölblandningen, doppa i det uppvispade ägget och vänd runt i pankoflingorna. Fritera fisken ca 3-4 min tills gyllenbruna. Toppa kuberna med en nypa flingsalt.
Oi Namul
Skär gurkan i tunna skivor. Häll på övriga ingredienser och blanda om. Låt stå och dra i minst 10 minuter.
Nouc Cham-sås
Blanda ihop fisksås, rödvinsvinäger, socker och vatten. Skär ingefära, vitlök, chili tunt. Skär örterna och lägg tillsammans med de övriga ingredienserna i lagen och låt dra i minst 10 minuter.
Servering
Montera tacon med ett salladsblad i botten, Oi Namul, Crème fraiche, nyfriterade fiskkuber, toppa med lite färsk koriander och färska myntablad. Servera tacon med Nouc Chamsåsen.
Tonfisk
Hetta upp en torr stekpanna. Häll i sesamoljan och halstra fisken kort på hög temperatur. Fisken ska få färg på ytterkanterna men behålla en rå kärna. Vänd den halstra fisken i sesamfrö. Ev. avsluta med en gasolbrännare och ge tonfisken extra grillad yta och samtidigt rosta sesampaneringen
Mangosalsa
Skala och skär mangon i små kuber. Hacka rödlöken. Skiva och hacka körsbärstomaterna. Häll på saften från en pressad lime. Hacka ner chilin. Smaka av med sockret och saltet (mängden socker kan variera beroende på mangons sötma). Salta och lägg sist i korianderbladen.
Extra krispiga lökringar
Skiva löken i 1-2 cm tjocka skivor. Blanda mjölsorterna och tillsätt vatten, rör ihop till lagom tjock smet (ta inte allt vatten, spara ca 0,5 dl att reglera tjockleken på smeten med, smeten ska inte vara för tunn). Pudra i cayennepeppar i smeten. Vänd ner lökringarna i smeten och panera i pankoflingorna. Fritera ringarna i ca 170 gradig olja, använd kastrull med höga kanter eller fritös. Fritera ringarna i ca 3-4 min tills gyllenbruna. Salta de färdiga ringarna med lite flingsalt.
Montering
Montera tacon med tonfisken i botten, mangosalsa och två nyfriterade krispiga lökringar på toppen.
Bulgogi-stylee Taco med hoisinsås
Skiva biffen i 3-4 mm tunna skivor (lägg köttet i frysen en stund så går det lättare att skiva riktigt tunt). Rör ihop Bulgogi-marinaden och marinera köttet ca 30 minuter i kylen. Stek eller grilla köttet hastigt i hög värme, ca 30 sekunder. Toppa köttet med tunt skivad salladslök.
Hoisinsås
Blanda ihop ingredienserna till hoisinsåsen och låt stå i ca 10 minuter så att sockret löser upp sig.
Friterat rispapper och friterat sötpotatischips
Använd en fritös eller en kastrull med höga kanter. Värm upp oljan till ca 180 grader. Lägg försiktigt ner ett rispapper i taget med en tång. Rispapperet skal reagera omedelbart med den heta olja och expandera till ett jättestort vitt chips. Ta omedelbart upp rispapperet när reaktionen är avslutad (ca 5-6 sekunder). Lägg upp på hushållspapper.
Skiva sötpotatisen mycket tunt, använd gärna mandolin. Lägg försiktigt ner de tunna skivorna i den heta oljan Låt fritera ca 1-2 min. Potatisen ska bli ”torr” men behålla sin orangea färg, reglera gärna ner temperaturen om chipsen blir för ”bruna” i färgen. Lägg upp på hushållspapper och salta.
Montera tacon med bulgogi-biffen i botten, salladslök, hoisinsås och toppa med brutet rispapper och sötpotatischips.