Taco med kikärtor på 5 olika sätt

POPULÄRT
Taco med kikärtor på 5 olika sätt
Foto: TV4
Robert Peterson
Robert Peterson

Taco med kikärtor på 5 olika sätt

Av: Robert Peterson

Från: Efter stängning

42 ingredienser

Robert tog utmaningen att laga med kikärtor på största allvar och skapade i detta recept tacos där kikärtor ingår i alla fem komponeneter. Från bröd till majonnäs!

Ingredienser

Kikärtstortilla

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl kikärtsmjöl
  • 1 dl vatten, kokande
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt

Falafel

  • 3 dl kikärtor, blötlagda (ca 1 dl torkade)
  • 0,5 silverlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl persilja
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk bikarbonat (eller bakpulver)
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • matolja, till stekning

Hummus

  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 dl tahinipasta
  • 0,7 förp färdigkokta kikärtor
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 msk olivolja
  • salt

Majonnäs

  • 1 dl kikärtsspad
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk citronsaft
  • 1 dl persilja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk salt
  • 2 dl neutral matolja

Stekta kikärtor

  • 0,33 förp färdigkokta kikärtor
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk malen spiskummin
  • salt

Tabbouleh

  • 1 tomat
  • 0,5 silverlök
  • 1 dl persilja
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja

Gör så här

  1. Blanda kikärtsmjöl, vetemjöl och salt i en bunke. Häll i vattnet och oljan, och knåda ihop till en deg. Låt degen vila i minst 20 minuter på arbetsytan och täck den med bunken vänt upp och ner. Du kan också dra in den i plastfolie.
  2. Grovhacka silverlök, vitlök och persiljan till falafeln. Lägg samtliga ingredienser till falafeln, utom matoljan, i en matberedare och mixa till en grov smet. Prova att klämma ihop smeten till en boll. Blanda i mer vetemjöl, om smeten är för lös, och smaka av och se om det behövs mer salt och citronsaft.
  3. Lägg tahini, citronsaft, grovhackad vitlök och salt i en matberedare och mixa i några sekunder. Lägg sedan in övriga ingredienser till hummusen och mixa tills hummusen är slät. Smaka av med salt och citron.
  4. Lägg i samtliga ingredienser till majonnäsen, utom oljan, i en plastcylinder eller ett glas, som en stavmixer får plats i. Mixa ingredienserna i ett par sekunder med en stavmixer. Häll sedan i oljan i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter mixa. Ha i mer olja om du vill ha en fastare majonnäs.
  5. Finhacka silverlök, tomat och persilja och blanda med övriga ingredienser till tabbouleh. Smaka av med citronsaft och salt.
  6. Dela degen i 4 lika stora delar och kavla ut till stora, runda och tunna tortillabröd. Använd gärna mer kikärtsmjöl till kavlingen, så att degen inte fastnar på bordet eller kavlen. Stek tortillorna på båda sidorna, i en stekpanna på hög värme. Stapla tortillabröden på varandra och täck med en handduk.
  7. Blanda kikärtor, salt och kryddor till de stekta kikärtorna och stek dem i olja på medelvärme tills de är frasiga.
  8. Värm upp en stekpanna fylld med ca 1 cm olja. Forma en falafel i taget till en liten järp och lägg i oljan. Stek varje falafel gyllene runtom och låt rinna av på hushållspapper.
  9. Lägg lite hummus i botten på varje tortilla och lägg sedan falafeln på hummusen. Ringla över lite majonnäs. Lägg tabbouleh på ena sidan om falafeln och de stekta kikärtorna på andra sidan. Garnera med några granatäpplekärnor.