500 g nötfärs (eller annan valfri färs, t ex vegofärs)
200 g fryst majs
1 röd paprika
1 gul lök
4 klyftor vitlök
1 msk torkad oregano
2 tsk paprikapulver
2 tsk malen spiskummin
3-4 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
0,5 dl vatten
3 dl crème fraîche
150 g riven ost
olja, till stekning
Tomatsalsa
4 tomater
1 röd chilifrukt (valfritt)
1 rödlök
1 klyfta vitlök
2 limefrukter
1 kruka färsk koriander
salt
peppar
Till servering
nachochips
isbergssallad
Gör så här
Skala och finhacka löken. Dela, kärna ur och finhacka paprikan.
Hetta upp olja i en stor panna och stek löken tills den får färg. Vänd i köttfärs och paprika, stek lite till.
Tillsätt riven vitlök, alla kryddor och tomatpuré. Stek allting under omrörning i ca 4-5 minuter.
Vänd i krossad tomat, majs och lite vatten. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen småkoka under lock ca 15-20 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Häll köttfärssåsen i en ugnsform. Bred crème fraiche jämnt över hela färsen, ett sätt att få crème fraiche bredbar är att först lägga den i en liten skål och röra runt med sked, då blir den blir lite lösare i konsistensen. Strö sedan över ost.
Tillaga i ugnen ca 15 minuter.
Tomatsalsa
Skala och finhacka löken. Dela, kärna ev ur (behåll kärnorna för mer hetta) och finhacka chilin.
Hacka tomater och koriander fint.
Lägg allt det hackade i en skål. Riv i vitlök och pressa över limesaft. Smaka av med salt och peppar.
Servering
Servera gratängen med tomatsalsa, strimlad isbergssallad och nachochips.