Tacopaj med quornfärs

koket.se
Tacopaj med quornfärs
Foto: Ulrika Pousette
Sofia Antonsson
Sofia Antonsson

Tacopaj med quornfärs

Av: Sofia Antonsson

Från: Lugn mage med grön mat

28 ingredienser

1 h 45 m

Det här blir ett nytt tacoalternativ till fredagsmyset. Gör gärna dubbel sats av salsan och spara den i kylen. Det finns lökfri tacokrydda att köpa, eller så gör du enkelt din egen. /Sofia

En köttfri tacopaj som görs på quorn, tomater och serveras med hemgjord ananassalsa. Receptet är anpassat för att passa dig med IBS.

Se Sofia Antonsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6

pajdeg

  • 3 dl glutenfri mjölmix (eller siktat dinkelmjöl)
  • 1 krm salt
  • 75 g smör
  • 1 dl laktosfri kvarg
  • 2 msk vatten

Salsa

  • 400 g krossade tomater
  • 4 soltorkade tomater
  • 7 kvistar oregano
  • 5 kvistar färsk timjan
  • 20 blad basilika
  • 0,5 msk farinsocker
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • ev 1 tsk vitlöksolja (koncentrerad)
  • 1 röd chilifrukt (beroende på önskad styrka)
  • 0,5 ananas (färsk eller en liten burk konserverad)

Fylllning

  • 500 g quornfärs
  • smör
  • 3-4 tsk taco kryddmix (lökfri)
  • 1 dl vatten
  • 2 dl laktosfri crème fraîche
  • 500 g körsbärstomater
  • 2-3 dl ost, riven
  • smör

Servering

  • grönsallad
  • tomat
  • gurka
  • tortillachips

Gör så här

  1. Blanda mjöl, salt och finfördelat smör till pajdegen med händerna eller i en matberedare. Tillsätt kvarg och vatten och blanda till en smidig deg. Låt vila i kylskåp ca 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
  4. Häll de krossade tomaterna i en kastrull. Finhacka soltorkade tomater och örter och rör ner i
  5. kastrullen. Tillsätt farinsocker, salt, peppar, vitlöksolja och finhackad chili. Låt koka ihop
  6. på låg värme ca 20 minuter. Häll upp i en skål och låt svalna.
  7. Skala ananasen och ta bort mittstammen. Tärna den och rör ner den i tomatsåsen.
  8. Bryn quornfärsen i en stekpanna med lite smör. Tillsätt tacokrydda och vatten. Låt puttra i
  9. 10–15 minuter. Rör ner crème fraiche och rör om ordentligt.
  10. Fyll pajskalet med quornfärsen. Halvera tomaterna och lägg dem ovanpå. Strö över osten och
  11. grädda pajen mitt i ugnen 20–30 minuter.
  12. Servera med grönsallad, tomat, gurka, ananas-salsa och tortillachips