Tacos el pastor

koket.se
Tacos el pastor
Foto: Tv4
Erik Videgård KK 2024
Erik Videgård KK 2024

Tacos el pastor

23 ingredienser

2 h

Erik Videgård bygger ett torn av marinerad fläskstek och ananas som sedan får förgylla helgens taco.

Se Erik Videgård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 2 kg fläsk

Marinad

  • 3 msk achiotepasta
  • 2 msk chili guajillo
  • 1 msk vitlökspulver
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 msk salt
  • 1 msk nymalen svartpeppar
  • 175 g vitvinsvinäger
  • 240 g ananasjuice

Övrigt

  • 1 ananas, skalad och skuren i 2 cm skivor

Servering

  • tortillabröd (av majs)
  • 1 silverlök, finhackad
  • 40 g färsk koriander
  • 260 g tomatillosalsa
  • 1 avokado
  • 2 limefrukter

Tomatillosalsa

  • 6 tomatillo
  • 2 gröna chilifrukter (serrano)
  • 3 msk silverlök, hackad
  • 1 klyfta vitlök
  • 40 g färsk koriander
  • salt

Gör så här

  1. Skär fläsket i 1 cm tjocka skivor, lägg i en stor bunke.

Marinad

  1. Blanda marinaden väl i en mindre bunke.
  2. Häll marinaden över fläsket och massera ordentligt.
  3. Täck bunken med plastfilm och låt köttet marinera i kylen i minst 2 timmar, men gärna längre (upp till tre dagar).
  4. Sätt ugnen på 180 grader och täck en plåt med bakplåtspapper.

Övrigt

  1. Sätt en blompinne i en stadig bit ananas och stapla fläskskivorna ovanpå genom att sticka dem genom blompinnen till ett torn.
  2. Sätt ytterligare en ananasskiva på toppen som avslutning.
  3. Baka tornet i ugnen ca 1,5 timme tills fläsket är mörkrött med rostade kanter.
  4. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär fläsket i tunna skivor längs med tornet.

Servering

  1. Bottna en tortilla med fläsk, rostad ananas, silverlök, koriander, salsa och avokado. Servera med limeklyftor till.

Tomatillosalsa

  1. Koka upp en liter vatten och lägg i tomatillos och chili. Låt sjuda i 15 minuter.
  2. Sila av och spara en dryg deciliter av vattnet.
  3. Lägg tomatillo, lök, vitlök, chili och koriander i en blender och mixa med kokvattnet till önskad konsistens. Smaka av med salt.