Tagine med kyckling

koket.se
Tagine med kyckling
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Tagine med kyckling

20 ingredienser

1 h

Tagine med kyckling, fikon och aprikoser blir en god huvudrätt att njuta av i veckan.

Se Erik Videgård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 msk rapsolja
  • 6 kycklinglår, med ben
  • 1 gul lök, hälften hackad, hälften i tunna skivor
  • 3 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk korianderfrö
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 0,25 tsk malen kryddpeppar
  • 0,25 tsk svartpeppar, nymalen
  • 1 krm malen nejlika
  • 3,5 dl kycklingbuljong
  • ca 0,25 krm saffran [1 nypa]
  • 1,2 dl torkade fikon
  • 0,6 dl torkade aprikoser, grovhackade
  • 0,25 inlagda citroner, grovhackad utan kärnor

Servering

  • citron, i halvor
  • pinjenötter, rostade
  • färsk bladpersilja, hackad

Gör så här

  1. Hetta upp oljan i en tagine eller emaljerad gryta med lock.
  2. Stek kycklinglåren ca 5 minuter på varje sida tills de har fått färg.
  3. Ta upp kycklinglåren och fräs löken tills den börjar få färg. Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare en minut, tillsätt kryddorna och blanda.
  4. Värm upp kycklingbuljongen med saffran i en kastrull. Häll buljongen över löken i grytan, skrapa botten av grytan så att alla kryddor släpper.
  5. Lägg ner kycklinglåren i grytan tillsammans med fikon, aprikoser och inlagd citron, koka upp. Blanda runt och sjud under lock tills låren är möra, ca 40 minuter.

Servering

  1. Servera kycklingen med citronhalvor, pinjenötter och persilja.