Tagliatelle med pesto på solrosfrön

koket.se
Tagliatelle med pesto på solrosfrön
Foto: Tv4
Sebastian Gibrand - KK 2019
Sebastian Gibrand - KK 2019

Tagliatelle med pesto på solrosfrön

16 ingredienser

1 h 30 m

Hemgjord tagliatelle med pesto på solrosfrön kommer göra sig fint som helgmiddag!

Se Sebastian Gibrand laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Pastadeg

  • 250 g vetemjöl
  • 100 g äggula
  • 55 g vatten
  • 10 g olivolja
  • 4,5 g salt

Pesto

  • 2 krukor basilika
  • 2 klyftor vitlök
  • 1,5 dl olivolja
  • 50 g parmesanost (eller lagrad svensk ost)
  • 1 dl solroskärnor
  • salt

Servering

  • 100 g parmesanost, riven (eller lagrad svensk ost)
  • 50 g smör
  • havssalt
  • svartpeppar (nymald)
  • olivolja

Gör så här

Pastadeg

  1. Börja med pastadegen genom att göra en hög på bänken utav mjöl. Forma en grop i mjölet.
  2. Häll i äggulor, vatten, olja och salt i gropen och blanda ihop till en deg.
  3. Knåda degen i minst 10 minuter tills den känns fast och fin.
  4. Klä in degen i plastfilm och låt vila i kylen minst 1 timme.
  5. Dela degen i fyra delar, kavla ut degen i pastamaskinen och lägg ut den på lätt mjölad bänk. Ca 2 mm tunn.
  6. Vik ihop den kavlade degen och skär den ca 1 centimeter för hand med kniv.
  7. Lägg över pastan i små högar på en lätt mjölad plåt.

Pesto

  1. Mixa alla ingredienser till peston i en matberedare till en slät massa.

Servering

  1. Koka upp en rymlig kastrull med välsaltat vatten, tillsätt pastan.
  2. När pastan är 80 % tillagad så lyft över den i en sautékastrull med några matskedar pastavatten.
  3. Tillsätt peston, parmesan och smör. Rör om försiktigt till en krämig konsistens.
  4. Smaka av med svartpeppar och havssalt. Servera genast.