Taiwanesisk popcorn chicken

Taiwanesisk popcorn chicken
Foto: Tv4
Jimmy Guo
Jimmy Guo

Taiwanesisk popcorn chicken

25 ingredienser

1 h

"Den som inte blir glad av friterad kyckling har inte ätit den här varianten från Taiwans nattmarknader. Här får den en twist med tillbehör som tillför friskhet, hetta och ren lyx. Och ja, kombinationen friterad kyckling + störromskaviar är tydligen en grej." /Jimmy Guo

Ingredienser

portioner

Picklade rädisor:

  • 400 g rädisa
  • 5 cm färsk ingefära
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 3 dl vatten

Kryddsalt

  • 2 tsk sichuanpeppar
  • 2 tsk fänkålsfrö
  • 2 tsk flingsalt
  • 0,5 tsk MSG

Yuzumajonnäs

  • 1 dl kewpie majonnäs
  • 1-2 tsk yuzu-kosho
  • 1-2 tsk yuzujuice

Friterad kyckling

  • 900 g kycklinglårfilé
  • 1 tsk kinesisk "5 Spice"
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 1 tsk färsk ingefära, riven
  • 2 msk kinesisk soja (ljus)
  • 2 msk shaoxingvin
  • 2 tsk strösocker
  • 1 tsk asiatiskt kycklingpulver
  • 3 dl potatismjöl
  • olja (till fritering)
  • 1 kruka thaibasilika

Servering

  • 25 g belugakaviar

Gör så här

Picklade rädisor

  1. Trimma bort blad och rötter från rädisorna och dela i hälften, eller klyftor om de är stora.
  2. Skala och skiva ingefäran tunt.
  3. Lägg i en skål och massera rädisorna med 1 tsk salt. Låt stå i minst 1 timme.
  4. Gör under tiden 1-2-3-lagen genom att värma socker, ättika, ingefära och vatten i en kastrull tills sockret smält. Låt svalna.
  5. Häll bort överflödig vätska från de saltade rädisorna. Häll på lagen och låt stå över natten.

Kryddsalt

  1. Rosta sichuanpeppar och fänkålsfrön i en torr panna på medelhög värme tills de börjar ryka och dofta gott.
  2. Mortla ihop kryddorna med salt och MSG. Ställ åt sidan.

Yuzumajonnäs

  1. Rör ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och ställ åt sidan.

Friterad kyckling

  1. Skär kycklingen i 4 cm stora bitar och marinera med five spice, vitpeppar, ingefära, soja, shaoxingvin, socker och kycklingpulver. Låt marinera i minst 1 timme eller över natten i kylen.
  2. Häll upp potatismjöl i en vid bunke. Ringla över 2 msk vatten och gnugga in det i mjölet med händerna tills det får en lite grynig konsistens. Klumparna bidrar till extra fras vid friteringen.
  3. Hetta upp olja i en wok eller gryta till 180 grader.
  4. Arbeta i 3–4 omgångar och panera kycklingbitarna i stärkelsen, klumpar är inget att oroa sig för.
  5. Fritera kycklingen, en omgång i taget, i 5–7 minuter tills de är gyllenbruna och frasiga. Fiska upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper eller galler. Krydda omedelbart med kryddsaltet medan de fortfarande är varma. Upprepa med resterande kycklingbitar.
  6. Fritera thaibasilikan i cirka 1 minut. Se till att thaibasilikan är helt torr för att minimera risken för exploderande olja. Låt rinna av på hushållspapper.

Servering

  1. Lägg upp kycklingen och garnera med den friterade thaibasilikan.
  2. Servera med extra kryddsalt, yuzumajonnäs, kaviar och picklade rädisor vid sidan av.