Tajarin med ragú bolognese

koket.se
Tajarin med ragú bolognese
Foto: Tv4
Sebastian Gibrand - KK 2019
Sebastian Gibrand - KK 2019

Tajarin med ragú bolognese

23 ingredienser

2 h

Pasta på hemgjord pastadeg tillsammans med en smakrik och mustig bolognese kommer göra sig riktigt gott till helgen.

Se Sebastian Gibrand laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Pastadeg

  • 250 g vetemjöl
  • 100 g äggula
  • 55 g vatten
  • 10 g olivolja
  • 4,5 g salt

Bolognese

  • 1 morot
  • 1 selleristjälken
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 400 g nötfärs
  • 200 g fläskfärs
  • 100 g pancetta
  • 2 msk tomatpuré
  • 7 dl kycklingfond
  • 2 dl mjölk
  • salt
  • svartpeppar

Servering

  • 100 g smör
  • flingsalt
  • salt
  • peppar
  • 1 bit parmesanost

Gör så här

Pastadeg

  1. Börja med pastadegen genom att göra en hög på bänken utav mjöl. Forma en grop i mjölet.
  2. Häll i äggulor, vatten, olja och salt i gropen och blanda ihop till en deg.
  3. Knåda degen i minst 10 minuter tills den känns fast och fin.
  4. Klä in degen i plastfilm och låt vila i kylen minst 1 timme.
  5. Dela degen i fyra delar, kavla ut degen i pastamaskinen och lägg ut den på lätt mjölad bänk. Ca 2 mm tunn.
  6. Vik ihop den kavlade degen och skär den tunt för hand med kniv.
  7. Lägg över pastan i små högar på en lätt mjölad plåt.

Bolognese

  1. Skär morot, selleri och löken fint.
  2. Värm en gryta med olja, tillsätt grönsakerna och fräs dem försiktigt tills de börjar mjukna.
  3. Tillsätt färsen och pancettan, fräs tills köttet fått en fin stekyta.
  4. Tillsätt tomatpurén och stek ur den med grönsakerna och färsen.
  5. Häll i kycklingfonden, låt sjuda försiktigt i ca 2 timmar.
  6. Värm upp mjölken i en kastrull. Tillsätt lite mjölk i taget i grytan och rör om.
  7. Sänk värmen till lågt och sätt ett lock på grytan. Rör om då och då tills mjölken har absorberats helt.

Servering

  1. Koka upp vatten i en kastrull med salt.
  2. Lyft över ragun till en sautékastrull och låt sjuda, tillsätt smöret.
  3. Koka pastan tills den är 80% klar, lyft över till ragun och låt sjuda klart med såsen, smaka av med salt och peppar.
  4. Riv över parmesanosten och servera genast.