Kombinationen av nötter, smör och socker ger mandelsmak åt kakan. Äppelkakan är godast nybakad och fortfarande ljummen. Vaniljsåsen ska däremot vara kall.
Sätt ugnen på 175°. Blanda äggen, det smälta smöret, socker och mjöl och rör någon minut. Häll smeten i en smörad och mjölad form, ca 24 cm diameter, med löstagbar botten.
Skala äpplena, skär dem i klyftor och ta bort kärnhuset. Täck smeten med klyftorna. Strö över lite kanel och socker samt nötterna. Grädda i 40–45 minuter.
Vaniljsås: Skär upp vaniljstången, skrapa ur den och lägg allt tillsammans med kaffegrädden i en kastrull. Koka upp, ta kastrullen från värmen och låt sedan grädden stå och dra i15 minuter. Vispa ihop äggulorna och sockret och häll blandningen i grädden. Sjud såsen försiktigt under vispning tills den blivit lagom tjock (försiktigt, så att inte äggen stelnar och såsen blir grynig). Ta upp vaniljstången och låt såsen kallna. Vispa grädden och vänd ner den i såsen strax innan den ska serveras.