Torsk med äpple och fläder

Torsk med äpple och fläder
Foto: Luckyday
Tareq Taylor ny 2024
Tareq Taylor ny 2024

Torsk med äpple och fläder

10 ingredienser

Smörstekt torsk serveras med syrlig äppelsallad och hemgjord flädergelé.

Ingredienser

portioner

Flädergelé

  • 1 dl fläderblomssaft
  • 1 dl flädervinäger (eller äppelcidervinäger)
  • 3 gelatinblad

Äppelsallad med krasse

  • 2 Granny Smith äpple, tärnade
  • 1 knippe vattenkrasse
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk rapsolja

Torsk

  • 700 g torskrygg, om möjligt försök att få 4 skivor kokt torskrom, 2 torsklever och 4 färska torsklungor
  • smör, till stekning
  • salt (efter smak)

Gör så här

Flädergelé

  1. Blanda vätskorna i en skål och lägg i gelatinbladen. När gelatinet är mjukt, ta upp det och smält det i ett vattenbad eller kastrull på låg värme. Häll tillbaka gelatinet i den kalla vätskan och ställ in i kylen 1-2 h.

Sallad

  1. Blanda äpple, vinäger och olja i en skål. Strö över vattenkrassen.

Torsk

  1. Skär torsken i portionsbitar och stek i generöst med smör. Ös fisken kontinuerligt under hela tillagningen (ca 10 min). Salta efter smak.

Servering

  1. Servera torsken tillsammans med äppelsallad och lite flädergelé.