Tårta i glas

tarta i glas
Foto: Frida Wismar
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Tårta i glas

25 ingredienser

3 h

"Ja, det står tårta! Men jag gör allt för att undvika att montera den som en klassisk tårta. 2019 tog jag min kandidatexamen på Restaurang- och hotellskolan i Grythyttan. Där tillbringade jag tre av mina bästa år i livet. Jag satt med i projektgruppen för examensdagen och vi beslutade att göra en tårta på burk som dessert – det var ett roligare sätt att servera. Det går förstås att byta ut kompotten mot annan bär eller frukt." /Hilda

Ingredienser

portioner

Kardemummakaka

  • 1 msk smör
  • 0,5 dl ströbröd
  • 2,5 dl filmjölk
  • 1 tsk bikarbonat
  • 175 g smör, rumsvarmt
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1,5 msk kardemummakärnor, mortlad
  • 0,5 dl strösocker
  • 25 g smör, kallt

Jordgubbs- och rabarberkompott

  • 90 g färska jordgubbar
  • 90 g rabarber
  • 1 tsk vaniljsocker (eller vaniljpulver)
  • 1,5 dl syltsocker
  • 0,5 msk citron (saften)

Vaniljgrädde

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk florsocker, gärna ekologiskt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 äggula

Dekoration

  • färska jordgubbar
  • ätbara blommor
  • florsocker (gärna ekologiskt)
  • ev glitterpulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.

Kardemummakaka

  1. Smörj och bröa en bakform.
  2. Rör ihop fil och bikarbonat i en skål. I en annan skål, vispa smör och socker till en krämig konsistens och rör sedan ner ett ägg i taget. Använd gärna elvisp.
  3. Mät upp vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål och rör om med en gaffel. Sikta ner dem i äggblandningen. Tillsätt kardemumma och rör om.
  4. Tillsätt fil och bikarbonat. Rör om snabbt så att allt blandas.
  5. Häll smeten i formen. Strö över 1⁄2 dl socker och hyvla över smör.
  6. Grädda kakan längst ner i ugnen i 45–60 minuter. Känn efter med en sticka, den ska vara torr. Ta kakan ur formen och låt den vila på galler.

Jordgubbs- och rabarberkompott

  1. Skiva jordgubbar och rabarber och lägg i en kastrull med vaniljsocker, syltsocker och pressad citron.
  2. Koka upp på medelvärme och sjud tills rabarbern börjar mjukna och sock- ret smält. Rör om då och då.
  3. Låt svalna och ställ sedan i kylen för att sätta sig.

Vaniljgrädde

  1. Vispa grädde, florsocker och vanilj- socker till ganska fast konsistens
  2. Tillsätt en äggula och rör om.

Montering

  1. Lägg en bit kaka i valfri burk. Spritsa i kompotten och grädden.
  2. Dekorera med färska bär och ätbara blommor och blad.
  3. Avsluta med att pudra över lite florsocker och glitterpulver om du vill.