Tårta fylld med brownie, hallonmousse och chokladcheesecake

Tårta fylld med brownie, hallonmousse och chokladcheesecake
Foto: TV4

Tårta fylld med brownie, hallonmousse och chokladcheesecake

Av: Ann Hansson

Från: Det stora tårtslaget

29 ingredienser

Ingredienser

Browniebotten

  • 90 g mörk choklad
  • 75 g smör
  • 1,8 dl strösocker
  • 1,5 ägg
  • 1,2 msk vaniljsocker
  • 0,75 krm salt
  • 1,2 dl vetemjöl
  • smör, till formen

Ljus botten

  • 3 ägg
  • 153 g strösocker [1,8 dl]
  • 54 g vetemjöl [0,9 dl]
  • 72 g potatismjöl [0,9 dl]
  • 7 g bakpulver [1,5 tsk]
  • sprayfett, till formen

Mjölkchokladcheesecake

  • 200 g färskost
  • 1 msk vaniljsocker
  • 150 g mjölkchoklad
  • 1,5 dl vispgrädde

Rårörda hallon

  • 75 g färska hallon
  • 12 g strösocker [1 msk]

Hallonmousse

  • 2,67 gelatinblad
  • 130 g frysta hallon
  • 30 g strösocker [2 msk]
  • 0,5 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde

Chokladmarängsmörkräm

  • 0,66 dl äggvita (vitan från 2 ägg)
  • 127 g strösocker [1,5 dl]
  • 200 g normalsaltat smör
  • 6 g kakao [1 msk]

Gör så här

Browniebotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Bryt chokladen i bitar. Smält choklad och smör över vattenbad. Ta från värmen.
  2. Tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Tillsätt vaniljsocker och salt. Vänd ner mjölet. Rör om.
  3. Smörj en form med löstagbar kant, ca 15 cm i diameter. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på botten av formen. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter. Låt svalna.

Ljus botten

  1. Vispa ägg och strösocker luftigt i 5-10 minuter. Blanda ihop de torra ingredienserna. Sikta ner dem i äggsmeten och blanda väl.
  2. Spraya en 15 cm bakform med hög kant med sprayfett. Häll i smeten. Grädda i 30-35 minuter i 170 grader. Ta ut och vänd formen upp och ner. Låt formen vara kvar på botten. Låt svalna i ca 30 minuter. Vänd sedan på kakan och låt den svalna ytterligare ett tag innan den plastas in.

Mjölkchokladcheesecake

  1. Smält chokladen i vattenbad och rör under tiden färskosten mjuk tillsammans med vaniljsockret. Blanda ner den smälta chokladen i osten och rör till en jämn smet. Vispa grädden tills den börjar bli fast. Blanda i ost- och chokladsmeten i grädden och rör tills allt har blandats väl och ställ kallt.

Rårörda hallon

  1. Blanda hallon och socker i en bunke, rör om och krossa hallonen mot bunkens kanter. Låt stå en stund och safta till sig.

Hallonmousse

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Häll hallonen i en kastrull och tillsätt socker och vatten. Låt det koka upp och puttra i ca 10 minuter. Häll de varma hallonen i en bunke och blanda sedan ner gelatinbladen. Häll i grädden och blanda väl. Låt stå i kylskåpet under natten eller i minst 4 timmar.

Chokladmarängsmörkräm

  1. Värm äggvita och socker över vattenbad på spisen, vispa om då och då med en handvisp. Värm tills sockerkristallerna har försvunnit (ca 65 grader).
  2. Ta av ägg/sockerblandningen från värmen och vispa den med elvisp eller i assistent tills den börjar bli fluffig och vit. Skär under tiden smöret i kuber. Tillsätt en smörkub i taget under vispning. Innan sista smöret är tillsatt kan det hända att smörkrämen börjar bli grynig. Sätt då skålen över vattenbadet en stund till, vispa igen och tillsätt det sista smöret. Om allt smör är tillsatt men smörkrämen ändå är tunn och lite rinnig är det bara att ställa bunken i kylen en stund. När den börjat stelna till lite är det bara att vispa upp den med elvispen och då ska den förhoppningsvis bli härligt fluffig. Blanda ner kakaon.

Montering

  1. Bred ut mjölkchokladcheesecaken på browniebottnen.
  2. Skär av toppen på den ljusa tårtbotten så det finns kvar att dela i två bottnar ca 2 cm tjocka vardera. Lägg på den ena av bottnarna. Täck med ett lager av de rårörda hallonen. Vispa upp hallonmoussen och fördela den ovanpå hallonen. Lägg på sista tårtbottnen. Skrapa av och jämna till kanterna. Plasta in och ställ tårtan kallt i några timmar eller över natten.
  3. Spackla tårtan två gånger med marängsmörkräm. Låt den stelna mellan spacklingarna. Täck tårtan med marsipan eller sockerpasta och dekorera sedan efter tycke och smak.