Tarte flambé

Tarte flambé
Malin Söderström
Malin Söderström

Tarte flambé

13 ingredienser

2 h

Surströmming tillsammans med ost, lök, potatis och crème fraîche är ett säkert kort att inleda surströmmingspremiären med.

Ingredienser

portioner
  • 5 dl vetemjöl (byt en del av mjölet mot exempelvis rågmjöl för lite rustikare variant)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl vatten, kallt
  • 2 msk olivolja

Topping

  • 1 gul lök
  • 1 msk matolja
  • 20 g smör
  • 2 dl crème fraîche
  • 150 g lagrad ost, riven (t.ex. prästost, Västerbottensost eller liknade)
  • ca 200 g mandelpotatis, kokt
  • ca 8 surströmming, rensad (mängd efter tycke och smak)
  • dill, plockad
  • ev tomat, tärnad

Gör så här

  1. Mät upp mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt vatten och olivolja. Mixa ihop till en smidig deg.
  2. Linda in degen i plastfolie. Låt vila i kylen 1 timme.

Topping

  1. Skala och skiva löken tunt.
  2. Stek löken sakta i olja och smör utan att den får färg.
  3. Sätt in en plåt i ugnen och sätt på 250 grader.
  4. Dela degen i två bitar och platta ut på bakplåtspapper (skölj fingrarna i kallt vatten så klibbar det inte).
  5. Bred ut crème fraîche samt salta och peppra lite.
  6. Fördela ut löken och strö över riven ost.
  7. Ta ut plåten och dra över bakplåtspappret på plåten och grädda ca 7-10 minuter.
  8. Ta ut och toppa med potatis, surströmming och eventuellt lite tomater.