Tarte Tatin med aprikoser

koket.se
Tarte Tatin med aprikoser
Tess Medina
Tess Medina

Tarte Tatin med aprikoser

7 ingredienser

30 m

"Det här receptet går att göra året om, trots att aprikoser är säsongsfrukt. Hur då? Inlagda aprikoser såklart!" /Tess Medina

Se Tess Medina laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 2 burkar inlagda aprikoser [à 400 g]
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk smör
  • 2 kvistar rosmarin
  • 1 dl rom (ljus eller mörk)
  • 1 förp smördeg, kyld [250 g]

Servering

  • grädde, lättvispad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Låt aprikoserna rinna av.
  3. Smält sockret i en ugnssäker stekpanna.
  4. Klicka i smöret och låt det karamelliseras.
  5. Häll i aprikoserna och rör runt. Sockret kan råka stelna men det gör inget, det smälter i ugnen igen.
  6. Lägg i rosmarinkvistarna.
  7. Häll på rom och låt den bli varm. Ta av pannan från värmen och tänd på. Låt det brinna ut.
  8. Lägg smördegen på aprikoserna.
  9. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter tills smördegen fått fin färg.
  10. Lägg en tallrik på stekpannan och vänd upp tarten.

Servering

  1. Serveras nygräddad med lättvispad grädde.

Smaksätt gärna grädden med lite rom.