Tarte tatin med ingefära och kanel

POPULÄRT
Tarte tatin med ingefära och kanel
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Tarte tatin med ingefära och kanel

13 ingredienser

Baka en riktig klassiker till höstfikat - försvinnande god tarte tatin med ingefära och kanel. 

Tips!  Det går även bra att använda färdig smördeg till pajen.

Ingredienser

portioner

Mördeg

  • 250 g vetemjöl
  • 5 g salt
  • 0,5 dl florsocker
  • 250 g osaltat smör, kallt
  • 100 g vatten
  • 20 g äggula

Fyllning

  • ca 4 äpplen
  • 75 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 1 krm malen ingefära
  • 0,5 citron, pressad saft från

Servering

  • vaniljglass

Gör så här

Deg

  1. Arbeta ihop de torra ingredienserna med smöret. Tillsätt vatten och äggula och blanda snabbt ihop. Låt vila i kylen.

Fyllning

  1. Skala och kärna ur äpplena och skär i halvmånar. Karamellisera sockret i en ugnsfast stekpanna på medelvärme.
  2. Tillsätt smör, kanel, ingefära och citron och rör tills smöret absorberat karamellen.
  3. Tillsätt äppelbitarna och rör runt, låt puttra tills äpplena mjuknat.

Utbakning

  1. Kavla ut mördegen så den täcker stekpannan och täck äpplena.
  2. Grädda pajen i ugnen på 180 grader i 20-30 min
  3. Låt pajen svalna innan du vänder upp och ner, serveras med vaniljglass.