Tarte tatin på grillen

Tarte tatin på grillen
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Tarte tatin på grillen

15 ingredienser

Lägg den klassiska äppelpajen på grillen nästa gång - här är receptet på Johan Sörbergs grillade tarte tatin, serverad med hemgjord vaniljsås.

Ingredienser

Botten

  • 250 g vetemjöl
  • 160 g strösocker
  • 210 g smör
  • 10 g bakpulver
  • 3 g salt
  • 2 ägg

Fyllning

  • 6 äpplen
  • 150 g rörsocker
  • 20 g citronsaft
  • 40 g smör

vaniljsås

  • 300 g grädde
  • 1 vaniljstång
  • 100 g mjölk
  • 90 g äggula
  • 90 g strösocker

Gör så här

Degen

  1. Blanda ihop vetemjöl, salt och bakpulver. Tillsätt smör och socker och få ihop det till en deg. Tillsätt sen ett ägg i taget och blanda ihop degen.

Fyllning

  1. Skala och kärna ur äpplena, dela i valfri storlek.
  2. Smält socker och citronjuice i en stekpanna, tillsätt smöret. Lägg i äpplena och låt dem karamelliseras några minuter.
  3. Kavla ut degen ca 2-3 mm tjock, skär ett par centimeter större än stekpannan. Lägg degen över äpplena i stekpannan.
  4. Grädda mellan 20-50 minuter på grillen. Vid servering - vänd pajen upp och ner.

Vaniljsås

  1. Skrapa ur vaniljstången och koka upp frön och stång med grädde och mjölk.
  2. Vispa äggulor och strösocker i en bunke.
  3. Häll i en stråle ner den varma vätskan i äggvispet samtidigt som du vispar. Häll tillbaks i kastrullen och sjud upp till 85 grader.