Tarteletter med jordgubbar och rabarber

koket.se
Tarteletter med jordgubbar och rabarber
Foto: TV4

Tarteletter med jordgubbar och rabarber

31 ingredienser

1 h

De här festliga tarteletterna med jordgubbskompott, krämgrädde och inlagda rabarber sätter guldkant på sommaren.

Se Alva Odelbrink laga receptet

logo

Ingredienser

portioner6 - 8

Mördeg

  • 64 g smör
  • 47 g florsocker
  • 28 g ägg
  • ca 0,5 krm salt [1 nypa]
  • 17 g mandelmjöl
  • 119 g vetemjöl

Mandelkaka med kardemumma

  • 75 g smör, brynt
  • 75 g strösocker
  • 75 g mandelmjöl
  • 75 g ägg
  • 1 tsk malen kardemumma

Kompott

  • 250 g jordgubbar
  • 250 g rabarber
  • 50 g citronsaft
  • 280 g strösocker
  • 35 g pektin

Vaniljkräm

  • 300 g mjölk
  • 50 g grädde
  • 75 g strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 60 g äggula
  • 27 g majsstärkelse
  • 60 g smör

Krämgrädde

  • 250 g vispgrädde
  • 250 g vaniljkräm

Inlagda rabarber

  • 200 g strösocker
  • 200 g vatten
  • 300 g rabarber, uppskuren
  • citronskal

Montering

  • jordgubbar
  • oxalis

Gör så här

Mördeg

  1. Blanda smör och florsocker i en blandare.
  2. Tillsätt lite ägg i taget, skrapa kanterna.
  3. Blanda i de torra ingredienserna.
  4. Lägg degen i plastfolie, platta ut och placera i kylen innan du kavlar ut degen.
  5. Kavla ut degen och stansa ut ringar. Fodra tartelettformarna med degen och skär bort kanten med en vass kniv.

Mandelkaka med kardemumma

  1. Blanda samman alla ingredienser i en bunke med en slickepott.
  2. Fyll de fodrade tarteletterna med smeten.
  3. Baka i varmluftsugn på 175 grader i ca 15 minuter eller tills de är gyllene.

Kompott

  1. Lägg frukten och citronsaften i en kastrull och värm tills all frukt har blivit “mosig”.
  2. Blanda ihop socker och pektin i en separat bunke.
  3. Rör ner sockerblandningen i kastrullen med frukten.
  4. Låt kompotten koka i ca 10 minuter.
  5. Låt svalna helt innan användning.

Vaniljkräm

  1. Koka upp mjölk, grädde, socker och vaniljstång.
  2. Rör ihop äggula och majsstärkelse till en slät massa.
  3. Häll ner mjölkblandningen i ägguleblandningen under konstant omrörning.
  4. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud på låg/medelvärme under konstant omrörning tills krämen börjar koka, ta bort från plattan.
  5. Lägg i smöret och rör om tills smöret smält och blandats med krämen.
  6. Låt krämen svalna helt och hållet innan användning.

Krämgrädde

  1. Vispa grädden löst.
  2. Tillsätt helt kall vaniljkräm och vispa ihop.

Inlagda rabarber

  1. Koka upp socker och vatten till en sockerlag.
  2. Häll sockerlagen i en burk med skurna rabarber.
  3. Skala av några bitar skal från en tvättad citron och lägg ner i blandningen.

Montering

  1. Lägg de bakade tarteletterna på ett fat.
  2. Lägg en klick kompott i varje tartelette och sprid ut den, men lämna kanterna fria.
  3. Spritsa små toppar av krämgrädden runt kanten på tarteletterna.
  4. Skär upp färska jordgubbar i mindre kuber och lägg i mitten på tarteletterna. Avsluta med den inlagda rabarbern.
  5. Om du vill piffa till dem lite extra kan du lägga på några oxalisblad.