Tarteletter med vaniljsås

Tarteletter med vaniljsås
Carla von hofsten profilbild nyJosefine Haamer von Hofsten
Carla von hofsten profilbild nyJosefine Haamer von Hofsten

Tarteletter med vaniljsås

9 ingredienser

30 m

En superenkel dessert som går att anpassa helt beroende på vilka frukter och bär du har hemma. Blanda hejvilt efter smak! Tips är att göra vaniljsåsen före middagen så att den hinner svalna och att stoppa in tartletterna i ugnen när ni sätter er ner för att äta huvudrätten.

Ingredienser

portioner

Tartletter

  • 4 bitar smördeg
  • 0,5-1 blandad frukt (blåbär, hallon, björnbär, hjortron, äpple, nektarin, persika, plommon, päron) [per person eller 1 dl bär per person]
  • 25 g smör

Vaniljsås

  • 4 äggulor
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • ca 1 msk smör

Gör så här

Tartletter

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Lägg ut smördegsplattorna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem tina i rumstemperatur.
  3. Skiva frukten tunt (förslagsvis med mandolin).
  4. Fördela frukten eller bären jämnt över smördegsplattorna, lämna ca 0,5 cm kant runt plattorna.
  5. Hyvla en skiva smör över varje smördegsplatta.
  6. Grädda ca 10-15 minuter (tiden varierar beroende på frukt).

Vaniljsås

  1. Rör ihop äggulor, strösocker och vaniljsocker i en kastrull.
  2. Vispa ner grädde och mjölk.
  3. Värm blandningen på medelhög värme under konstant omrörning tills första bubblan kommer.
  4. Ta av kastrullen från värmen och rör ner smöret. Låt svalna.