Jordgubbstårta på nötbotten

Jordgubbstårta på nötbotten
Foto: Anna Kern
Therese Baalack
Therese Baalack

Jordgubbstårta på nötbotten

Av: Therese Baalack

Från: Tårtor och bakelser från En Liten Smula

14 ingredienser

En härlig tårta med jordgubbar, nötbotten och vaniljkräm.

Ingredienser

portioner

Nötbotten

  • 300 g mandelmassa
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 90 g hasselnötter, finhackade

Till formen

  • smör
  • hasselnötter, finhackade

vaniljkräm

  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 6 äggulor
  • 1,25 dl strösocker
  • 2,5 msk majsstärkelse
  • 30 g smör

Garnering

  • jordgubbar

Gör så här

Nötbotten

  1. Riv mandelmassan och blanda med socker och ägg.
  2. Vispa blandningen till en lätt och luftig smet.
  3. Blanda i mjöl och hackade hasselnötter.
  4. Häll smeten i en smord och hasselnötsströad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  5. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader ca 20 minuter.

Vaniljkräm

  1. Häll mjölken i en kastrull.
  2. Dela vaniljstången på längden och lägg i den.
  3. Koka upp och ta kastrullen från värmen.
  4. Låt vaniljmjölken stå och dra 15 minuter.
  5. Vispa äggulor, socker och maizena luftigt.
  6. Ställ kastrullen med vaniljmjölken på spisen och slå i äggsmeten under vispning.
  7. Låt koka upp ordentligt.
  8. Ta kastrullen från värmen och vispa i smöret.
  9. Sila krämen genom en fi nmaskig sil och förvara den väl täckt under plastfolie i kylen.

Vid servering

  1. Dela kakan så att du får 2 bottnar.
  2. Bred hälften av vaniljkrämen på ena bottnen, lägg på den andra bottnen och
  3. bred resterande vaniljkräm ovanpå.
  4. Dekorera hela tårtan med halverade jordgubbar.