Lovely pizza med chèvre och pinjenötter

Lovely pizza med chèvre och pinjenötter
Foto: Ingvar Eriksson
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Lovely pizza med chèvre och pinjenötter

21 ingredienser

En vegetarisk pizza med hemlagad tomatsås toppad med getost, honung och pinjenötter. Recept från boken Taste by Louise.

Läs mer om boken

Taste by Louise

Ingredienser

Pizzadeg

  • 25 g jäst
  • 2 tsk strösocker
  • 3 msk olivolja
  • 4 dl vatten, ljummet
  • 11-12 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk salt

Tomatsås

  • 0,5 gul lök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 500 g krossade tomater
  • 1 tsk strösocker
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Fyllning

  • 150 g getost, skivad
  • 2 rödlökar, skivade
  • 12 körsbärstomater
  • 0,5 dl pinjenötter
  • 1 msk honung, flytande
  • 4 kvistar oregano
  • svartpeppar, nymald

Gör så här

  1. Blanda jäst, socker, olja och ljummet vatten (37 grader) i en degblandare.
  2. Tillsätt mjölet, spara lite till utbakning, och arbeta degen tills den blir fast och elastisk.
  3. Tillsätt salt och arbeta ytterligare i cirka 3 minuter.
  4. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Fräs lök och vitlök i olivolja till tomatsåsen.
  7. Tillsätt tomatpuré och krossade tomater. Sjud i 5–10 minuter.
  8. Smaka av med socker, salt och nymald svartpeppar.
  9. Dela degen i 4 bitar. Kavla ut fyra runda pizzor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  10. Bred ut ett jämnt lager tomatsås på pizzabottnarna. Lägg på några skivor getost, rödlök och cocktailtomater. Strö över pinjenötterna.
  11. Ringla över honung och baka mitt i ugnen i 15–20 minuter.
  12. Garnera pizzorna med oregano och nymald svartpeppar.