Teas lyxiga vaniljbullar

POPULÄRT
koket.se
Teas lyxiga vaniljbullar
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Teas lyxiga vaniljbullar

15 ingredienser

Saftiga och goda bullar med smak av kardemumma fyllda med en smörig vaniljfyllning.

Tips! När degen jäser i kylen blir den mer lättarbetad och det gör att du kan behöver tillsätta så mycket mjöl. Det i sin tur ger saftigare bullar.

logo
Tea Malmegård 2016

Se Tea Malmegård laga receptet

Ingredienser

portioner stycken

Deg

  • 25 g jäst [0,5 paket]
  • 350 g mjölk, kall [3,5 dl]
  • 55 g ägg [1]
  • 700 g vetemjöl [11,5 dl]
  • 5-15 g kardemummakärnor, stött [0,5-1 msk]
  • 120 g strösocker [1,3 dl]
  • 110 g smör, rumsvarmt
  • 5 g salt [1 tsk]

Fyllning

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 60 g florsocker [1 dl]
  • 55 g vaniljsocker [6 msk]

Pensling

  • 110 g ägg, uppvispade med lite vatten [2]
  • 50 g pärlsocker

Sockerlag

  • 150 g strösocker [1,6 dl]
  • 80 g vatten [0,8 dl]

Gör så här

Deg

  1. Smula ner jästen i mjölken.
  2. Knäck ner ägget och blanda ordentligt.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke och häll sedan ner i degvätskan.
  4. Arbeta samman med en träsked först och sedan för hand och låt stå i 5 minuter.
  5. Tillsätt smöret och arbeta ihop degen för hand tills den är slät och fin. (cirka 5 minuter)
  6. Lägg tillbaka degen i bunken och täck med duk. Vila degen i kylen i 60 minuter.

Fyllning

  1. Blanda ihop allt med en slickepott i en bunke.

Utbakning och gräddning

  1. Kavla ut degen till en rektangel ca 5 mm tjock.
  2. Bred ett jämnt lager fyllning över hela degen med en vinkelpalett eller slickepott.
  3. Rulla ihop till en rulle.
  4. Skär rullen i bitar om 2 cm. Lägg i pappersformar på en plåt. Tryck till bullarna lätt.
  5. Täck med en bakduk och låt bullarna jäsa till dubbel storlek under duk ca 1 timme.
  6. Sätt ugnen på 220 grader, varmluftsfunktion.
  7. Vispa upp ägg och lite vatten. Pensla bullarna sparsamt men täck hela bullen. Strö över pärlsocker.
  8. Grädda bullarna, en plåt i taget, ca 12 minuter.

Sockerlag

  1. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Låt svalna.
  2. Pensla bullarna direkt efter gräddning med sockerlag. Låt svalna på plåten.