Sagolik midsommartårta med fläderbottnar, jordgubbspannacotta och flädercurd. Dekorera med grädde, färska jordgubbar och ätbara blommor och det här blir en tårta i toppklass!
Blanda eller mixa samman fläderblommor med strösocker.
Flädertårtbotten
Förbered en tårtring (5 cm hög och 20 cm i diameter) genom att placera den på ett bakplåtspapper på en plåt. Lägg även ett bakplåtspapper på en rak plåt.
Sätt ugnen på 190 grader.
Värm ägg och 125 g flädersocker till 55–60 grader så att du känner att sockerkristallerna smält mellan fingrarna.
Vispa blandningen i en mixer, eller med en elvisp, cirka 3 minuter på max. Vispa därefter ytterligare 10-15 minuter på medelhög hastighet.
Sikta och vänd försiktigt ner de torra ingredienserna och blanda tills du inte ser några klumpar. Häll smeten i tårtringen och baka mitt i ugnen cirka 20 minuter. Testa med en provsticka så att den är klar. Öppna inte ugnsluckan under bakningen!
Ta ut tårtbottnen och låt svalna i cirka 10 minuter, vänd sedan tårtbottnen upp och ned på ett ny kall plåt med bakplåtspapper. Låt svalna helt och hållet.
Lossa sedan tårtbottnen från ringen genom att skära med en vass liten kniv längs kanten. Om du bakar bottnen i förväg så håller den formen bättre om du låter den vara kvar i tårtringen och plastar in den ordentligt.
Jordgubbspannacotta
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp grädde, jordgubbar och socker och mixa slätt med en stavmixer.
Sila av blandningen, tillsätt utkramade gelatinblad och kontaktplasta skålen. Låt svalna i kylskåp i cirka 2 timmar.
Flädercurd
Värm citronjuice, zest, 120 g flädersocker och ägg till 84 grader.
Mixa med en stavmixer och sila av blandningen.
Kontaktplasta skålen och låt svalna i kyl i cirka 2 timmar.
Montering
Dela flädertårtbottnen i tre jämntjocka skivor.
Placera en skiva centrerat på ett tårtfat och täck hela ytan med uppvispad jordgubbspannacotta.
Lägg på nästa tårtbottenskiva och täck den med flädercurd.
Lägg på den sista skivan av bottnen och toppa med lättvispad grädde, färska jordgubbar och ätbara blommor.