Teas tiramisu

Teas tiramisu
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Teas tiramisu

14 ingredienser

Italiens dessertklassiker med len mascarponekräm och tydlig smak av kaffe. Sockerkakan kan ersättas med färdiga savoiardikex.

Ingredienser

portioner

Kaffedränkning

  • 100 g espresso (eller starkt kaffe)
  • 30 g rörsocker
  • kaffelikör, till önskad intensitet (Borghetti)

Mascarponekräm

  • 1 dl marsalavin
  • 4 äggulor
  • 3 msk rörsocker
  • 250 g mascarpone

Sockerkaka

  • 100 g smör
  • 165 g ägg [3 st]
  • 180 g strösocker [2 dl]
  • 15 g bakpulver
  • 15 g vaniljsocker [1 msk]
  • 1 dl mjölk

Att pudra över

  • kakao

Gör så här

Sockerkaka

  1. Sätt ugnen på 170 grader och varmluftsfunktion. Förbered en långpanna med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret. Blanda med mjölken.
  3. Vispa ägg och socker poröst. Blanda ihop vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Sikta ner torra ingredienser i äggvispet varvat med att hälla i vätskan.
  4. Häll smeten i formen. Grädda ca 15 minuter. Låt svalna. Stansa ut rundlar med ett glas, förslagsvis det du ska använda till servering.

Kaffedränkning

  1. Blanda rörsöcker i varmt kaffe. Smaksätt med Borghetti.

Mascarponekräm

  1. Vispa marsalavin, äggulor och rörsocker över vattenbad tills du har en fin homogen kräm. Låt svalna något. Vispa sedan i mascarponen för hand tills krämen är helt len och luftig.

Montering

  1. Lägg kaka eller kex i botten på glas och dränk i kaffelagen. Toppa med mascarponekräm och varva med nya lager kaffedränkt kaka eller kex och marscarponekräm. Avsluta med siktad kakao.