Lasagne är en utmärkt rätt att lägga i matlådan, här i en vegetarisk variant med morötter och purjolök som ersättare till köttet. Oliver och kapris sätter rejält med smak på lasagnen.
2 förp krossade tomater (med vitlöksmak, alt vanliga krossade tomater och 2 vitlöksklyftor)
1 purjolök, skivad
2 morötter, rivna
ca 1 dl oliver, skivade
2 msk kapris
chiliflakes
olja
salt
Bechamel
7-10 dl mjölk
50 g smör
1 dl vetemjöl
200 g ost, riven (använd gärna ostkanter)
salt
peppar
Pastadeg
340 g durumvetemjöl
200 g ägg
Gör så här
Tomatsås
Svetta purjolök i panna med matolja tills den blivit mjuk. Addera morötter, kapris och oliver. Häll på tomatsås (plus ev vitlök) och låt koka ihop i ca 10 minuter. Smaka upp med peppar, chiliflakes och eventuellt lite mer salt.
Bechamel
Smält smöret och red av med mjölet. Rosta till en smet i cirka 3-5 minuter. Värm mjölken vid sidan av och börja sedan addera i omgångar. Gå i med riven ost. Smaka av med salt och peppar.
Pastadeg
Mixa ägg och durummjöl i en matberedare till degen går ihop. Arbeta den i ca 2 minuter. Plasta och låt vila i kylen ca 1 h innan användning.
Montering
Sätt ugnen på 180 grader.
Kavla pastan 2 mm tjock. Bottna en ugnsform med bechamel och varva sedan tomatsåsen och bechamel mellan pastan. Fyll nästan ända upp till kanten.
Tillaga mitt i ugnen ca 40 minuter. Tips! Lägg en plåt med ett bakplåtspapper under formen då risken är att den kokar över. Det spar dig tid efteråt….