Vaniljglass med blåbärskompott

Vaniljglass med blåbärskompott
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Vaniljglass med blåbärskompott

Av: Ted Johansson, Gert Klötzke

Från: Skogens mat

11 ingredienser

Mycket svenskare än så här kan det inte bli. Helst ska glassmeten göras dagen innan för att sedan köras i glassmaskin dagen efter. Detta har att göra med att proteinämnena i glassmeten ska svälla över natten vilket resulterar i en bättre glass. Använd en termometer för att få exakt temperatur på glassmeten.

Ingredienser

portioner
  • 1 gelatinblad
  • 2,5 dl mjölk
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång, delad på längden
  • 6 äggulor
  • 1,3 dl strösocker

Blåbärskompott

  • 250 g blåbär (färska eller frysta)
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 citron, saft av
  • 1 tsk potatismjöl

Garnering

  • myntakvist

Gör så här

  1. Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Koka upp mjölk, grädde och
  2. vaniljstång i en kastrull. Vispa ihop socker och äggula.
  3. Häll lite av den varma mjölkblandningen i äggen och rör om. Häll
  4. äggblandningen i kastrullen, sjud till 82–83°.
  5. Krama ur gelatinbladet
  6. och rör ner det i glassmeten.
  7. Sila genom en finmaskig sil och ställ i isbad
  8. för att kylas ner så fort som möjligt.
  9. Kör i glassmaskin till krämig konsistens.
  10. Servera glassen med den varma kompotten. Garnera med mynta.
  11. Blåbärskompott: Koka upp blåbären med socker och citronsaft. Koka ca 1 minut. Rör ut
  12. potatismjölet med lite av saften som blir när man värmer blåbären.
  13. Se till så att saften inte är för varm. Häll i lite av redningen i den kokande
  14. kompotten och rör om.
  15. Kompotten ska ha simmig konsistens. Smaka ev.
  16. av med mer citron eller socker.