Tempurafriterade grönsaker med het dippsås

tempurafriterade grönsaker med dippsås
Foto: Frida Wismar
Christin Kashou
Christin Kashou

Tempurafriterade grönsaker med het dippsås

14 ingredienser

30 min

"Tempura är ett samlingsnamn för japansk friterad mat – ofta svamp, räkor eller grönsaker. Tempura går att göra i oändligt många variationer, så pröva dig fram. I det här receptet har jag valt grönsaker som jag tycker om, men våga experimentera och hitta dina favoritgrönsaker att fritera!" /Christin

Ingredienser

portioner

Tempurasmet

  • 1 ägg
  • 2,5 dl kolsyrat vatten, kallt
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 msk sesamfrön
  • 5-10 dl frityrolja
  • salt

Grönsaker

  • 1 avokado
  • 0,5 zucchini
  • 150 g flower sprouts
  • 50 g brytbönor

Dippsås

  • 1 dl majonnäs
  • 2 msk sriracha
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk japansk soja

Gör så här

Tempurasmet

  1. Vispa ihop ägg och kallt kolsyrat vatten i en bunke. Sikta mjölet och tillsätt i äggsmeten tillsammans med sesamfrön.
  2. Vispa ihop försiktigt med ett par ätpinnar. Det är viktigt att inte vispa för mycket, då man gärna vill behålla så mycket luft som möjligt i smeten.

Grönsaker

  1. Skala och kärna ur avokadon och skär den och zucchinin i tjocka stavar.

Fritera

  1. Hetta upp frityrolja till 170 grader i en tjockbottnad kastrull. Doppa grönsakerna i tempurasmeten. Ta upp dem med hjälp av en tång och fritera sedan i 3–4 minuter.
  2. Lägg de friterade grönsakerna på en servett och salta. Tänk på att fritera i omgångar så att inte oljan kallnar!

Dippsås

  1. Vispa ihop alla ingredienser i en skål och servera till de tempurafriterade grönsakerna.