Teriyakilax med havreris

POPULÄRT
koket.se
Teriyakilax med havreris
Foto: TV4
Adam Thulin
Adam Thulin

Teriyakilax med havreris

13 ingredienser

35 min

Enkel middag med stekt lax som får god smak av teriyakisås, en sås som man ofta köper färdig men som du med Adams recept enkelt gör själv.

logo
Adam Thulin

Se Adam Thulin laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 4 laxfiléer (à ca 150 g)
  • 0,5 dl japansk soja
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 klyftor vitlök, finrivna
  • 1 tsk färsk ingefära, riven
  • sesamfrön
  • färsk persilja, till garnering

Sallad på havreris

  • 2,5 dl havreris
  • 6 salladslökar
  • 2 limefrukter, skal och saft
  • rapsolja
  • salt

Gör så här

  1. Börja med att göra teriyakimarinaden. Blanda ihop soja, socker, vatten, sesamolja, finriven vitlök och finriven ingefära i en skål. Rör om tills sockret löst sig helt.
  2. Lägg laxfiléerna i en marinadpåse eller en grund skål och häll över teriyakimarinaden. Se till att laxen täcks helt av marinaden. Låt den marinera i kylskåpet i minst 30 minuter, ju längre desto mer smak.
  3. Koka havreriset enligt anvisning på förpackningen. Skär salladslöken i grova strimlor.
  4. Häll av riset. Blanda riset med salladslök, lime och lite olja. Smaka av med salt.
  5. Värm upp en stekpanna på medelhög värme. Ta ut laxfiléerna från marinaden (spara marinaden till senare) och lägg dem i den upphettade pannan. Stek laxen ca 4-5 minuter på varje sida tills den är genomstekt och har fått en fin grillad yta.
  6. När laxen är klar kan du hälla över den sparade teriyakimarinaden i pannan. Låt koka upp och koka ihop någon minut tills såsen tjocknar något och blir glansig.
  7. Servera laxen tillsammans med havreriset. Toppa med rostade sesamfrön och persilja.