Teriyakilax med sesamris

koket.se
Teriyakilax med sesamris
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Teriyakilax med sesamris

15 ingredienser

40 m

Stekt lax som penslas med hemgjord teriyakisås och serveras med ris smaksatt med sesam samt pak choy. Underbart god rätt som älskas över hela världen!

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 600 g laxfilé

Sesamris

  • 4 dl sushiris
  • 4,5 dl vatten
  • 1 msk sesamolja
  • 3 msk rostade sesamfrön
  • salt

Sås

  • 3 klyftor vitlök
  • 3 cm ingefära
  • 6 msk japansk soja
  • 6 msk mirin
  • 4 msk sake (eller torr sherry)
  • 4 msk farinsocker
  • 2 msk risvinäger
  • 2 pak choi
  • 4 msk ostronsås

Gör så här

  1. Tvätta riset till sköljvattnet är helt transparent. Droppa av väl i durkslag och koka i vattnet, först på medelhög värme till riset fått ett uppkok, sedan på låg värme. Efter 20 minuter, dra av värmen och låt stå med locket på för att svälla ytterligare 10 minuter.
  2. Blanda sedan med sesamoljan, salt och rostade sesamfrön.
  3. Till såsen - tryck till vitlöksklyftorna med sidan av en kniv, dela och och banka ingefäran med kniv. Koka samman alla ingredienserna till såsen tills den blir lite tjock, det tar ca 10-15 minuter. Ta bort från värmen och lyft bort vitlöken samt ingefäran.
  4. Grilla eller stek laxen i lite olja, pensla med såsen under tiden. Dela pak choi på mitten och grilla eller stek med lite ostronsås. Servera lax och pak choi med sesamriset.