Teriyakirimmad lax med chili, koriander och gari

Teriyakirimmad lax med chili
Foto: Vikingsun

Teriyakirimmad lax med chili, koriander och gari

10 ingredienser

30 m + tid i kyl

Teriyakirimmad lax med chili, koriander och gari är en utsökt rätt som du äter direkt från saltstenen med pinnar.

Ingredienser

portioner

Laxen

  • 200 g rå lax (av typ salma)
  • 2 msk teriyakisås
  • 1 msk vatten
  • 3 kvistar färsk koriander
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 chilifrukt (gul)
  • 1 burk inlagd ingefära

Gurkrullarna

  • 1 gurka
  • 1 morot
  • 100 g rättika

Gör så här

  1. Lägg saltstenen i kylskåp i 1-2 timmar.

Gurkrullarna

  1. Hyvla långa remsor av gurkan med en skalare.
  2. Strimla skalad morot och rättika fint.
  3. Lägg gurkremsorna på bordet och lägg strimlor av morot och rättika på tvären på gurkan. Rulla ihop till fina rulader och skär av utstickande strimlor med en vass kniv.

Laxen

  1. Skär laxen i 5 mm tjocka skivor.
  2. Strimla gul chili och skiva röd chili fint.
  3. Vispa ihop teriyakisåsen med vattnet.
  4. Ställ fram den kylda stenen på bordet och lägg på laxskivorna och gurkrullarna. Vänd på det hela efter cirka fem minuter och slå lite teriyakimarinad över laxen.
  5. Strö över gul- och röd chili tillsammans med plockade korianderblad. Lägg lite Gari vid sidan av och servera direkt med ätpinnar.