Thaicos

Thaicos
Foto: Tv4

Thaicos

Av: Mimmi - Stockholm 2

Från: Halv åtta hos mig

32 ingredienser

45 m

Alg- och plantbaserad färs med tortillabröd, koriander och chilimajo. En asiatisk smakrik tacos helt enkelt!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Tortillabröd

  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl majsmjöl
  • 1 krm salt
  • 2-3 msk olja
  • 1 dl vatten, kokande
  • vetemjöl (till kavling)

Majonnäs

  • 1 ägg
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 krm strösocker
  • 2 dl rapsolja
  • 3 msk gochujang
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar

Topping

  • salladslök, tunt skivad
  • morot, tunt skivad
  • stjälkselleri, tunt skivad
  • avokado, i tunna skivor
  • rödlök, inlagd och tunt skivad
  • böngroddar
  • jordnötter, hackade
  • färsk koriander

Färs

  • 400 g alobafärs
  • 2 msk soja
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk hoisinsås
  • 0,5 msk sesamolja
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 tsk ingefära, riven
  • 0,5 limefrukt, saften
  • 1 klyfta vitlök, riven

Gör så här

Tortillabröd

  1. Blanda vetemjöl, majsmjöl, salt och olja till en smulig deg.
  2. Tillsätt det kokande vattnet och jobba ihop till en deg. Låt degen vila i plastfolie medan du gör majonnäsen och förbereder toppingen.

Majonnäs

  1. Gör majonnäsen med en stavmixer i en hög bunke. Häll i ägg, senap, vitvinsvinäger, socker, rapsolja samt salt och peppar.
  2. Sätt stavmixern längst ner i behållaren, starta den och dra den långsamt uppåt.
  3. Tillsätt gochujang-pasta och cayennepeppar efter smak.

Topping

  1. Hacka alla grönsaker och jordnötterna så att du har dem mise en place.

Färs

  1. Stek alobafärsen i olja på medelhög värme. Rör inte om så mycket inledningsvis.
  2. Under tiden blandar du ihop soja, fisksås, hoisinsås, sesamolja, chiliflakes, riven ingefära, limesaft och riven vitlök till dressingen.
  3. När färsen känns lagom stekt häller du dressingen över och sänker sedan värmen ordentligt så att du inte bränner färsen.

Tortillabröd forts.

  1. Strö vetemjöl över din arbetsbänk.
  2. Forma din deg till 8 små bollar.
  3. Platta till bollarna och kavla ut till tunna bröd. Stek på hög värme i en torr panna, ca 1 minut per sida.