Thanksgiving-meny med confiterat kalkonlår - Marcus Samuelssons recept

Thanksgiving-meny med confiterat kalkonlår - Marcus Samuelssons recept
Marcus Samuelsson
Marcus Samuelsson

Thanksgiving-meny med confiterat kalkonlår - Marcus Samuelssons recept

44 ingredienser

Confiterat kalkonlår tillagat på låg värme under lång tid i ugnen blir garanterat mört och saftigt. Här serverat i en  thanksgiving-meny med traditionella tillbehör som brysselkål, sötpotatiskräm, tranbär och skysås.

Ingredienser

Confiterat kalkonlår

  • 600 g kalkonlår, benfri stek med skinn
  • 8 dl rapsolja
  • 2 dl olivolja
  • 16 g lavendelhonung
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 lagerblad
  • 3 svartpepparkorn

Glaze till kalkon

  • 50 g smör
  • 1 msk lavendelhonung
  • 1 dl aprikosmarmelad
  • 2 dl soja

Sötpotatiskräm

  • 320 g sötpotatis
  • 40 g smör
  • 0,5 msk sambal oelek
  • 2 msk timjan färsk
  • 1 citron

Vaxbönssallad

  • 120 g vaxbönor
  • 120 g haricots verts
  • 1 dl rapsolja kallpressad
  • 1 bananschalottenlök
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 1 msk honung, flytande
  • 1 tsk gula senapsfrön
  • 1 tsk bruna senapsfrön

Kalkonskysås

  • 2 dl kycklingfond
  • 2 dl oxköttfond
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 dl dijonsenap ljus
  • 1,5 msk majsstärkelse
  • 1 citron
  • 4 cl brandy

Rostade brysselkål

  • 80 g brysselkål
  • 1 msk dashipulver
  • tranbär- och svartvinbärsgelé
  • 40 g frysta svarta vinbär
  • 20 g frysta tranbär
  • 1,5 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 0,5 msk färsk rosmarin
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • 0,5 tsk enbär
  • 1 g agar-agar

Garnering

  • 20 g torkade lavendelblommor

Gör så här

Confiterat kalkonlår

  1. Putsa kalkonlåren från senor och hinnor.
  2. Lägg i djup ugnsform och täck med olja, 80 % rapsolja och 20 % olivolja. Lägg även i lagerblad, honungs lavendel, vitlök och svartpepparkorn.
  3. Täck med plast/lock och baka i ugn på 85 grader i 8 timmar.
  4. Lyft ur sin vätska försiktigt så dem håller ihop och behåller form.
  5. Värms upp i ugn och glazas sedan innan den går krispig i salamander/ugn.

Glaze till kalkonen

  1. Bryn smöret. Vänd i honung, lavendel och sojasås. Vispa tillsammans och spara i rumstemperatur för att pensla kalkonen med vid servering.

Sötpotatiskräm

  1. Tärna sötpotatis grovt, krydda med sambal oelek, smör, timjan, vitlök, salt och svartpeppar. Rosta på plåt i ugn på 200 grader i 25 minuter. Mixa i blender eller handmixer med tempererat smör till puré/crème konsistens. Smaka upp med citron, salt och svartpeppar.

Vaxbönssallad

  1. Blanchera bönor i saltat vatten och kyl sedan ner i isvatten. Hacka schalottenlök fint. Gör en vinnigrette på kallpressad rapsolja, rödvinsvinäger, bruna och gula
  2. senapsfrön och vänd sedan i schalottenlöken. Vänd bönorna i vinägretten före servering.

Rostade brysselkål

  1. Dela brysselkål. Krydda med dashi, sherryvinäger och salt. Rosta i ugn på 185 grader i 15 minuter.

Tranbär- och svartvinbärsgelé

  1. Koka en juice på frysta svartvinbär och tranbär. Koka en 123-lag på vatten, strösocker och ättika. Smaksätt med timjan, enbär, 123-lag och lagerblad.
  2. Koka upp med agar agar, låt sätta sig, mixa till en cremé i blender eller med handmixer.

Kalkonskysås

  1. Koka upp kycklingfond, oxfond och grädde tillsammans. Reducera ca 15%. 3. Red av med majsstärkelse. Smaksätt med dijonsenap, citronjuice, brandy, salt och svartpeppar.