Smulmarängpaj

Smulmarängpaj
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Therese Baalack
Therese Baalack

Smulmarängpaj

15 ingredienser

35 min

Överraska någon du tycker om och bjud på smulmarängpaj med rabarber och jordgubbar.

Ingredienser

Fyllning:

  • 200 g färska jordgubbar (eller frysta)
  • 100 g rabarber
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk potatismjöl

Smuldeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker

Marängtopping:

  • 550 g strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 75 g vatten
  • 100 g hallonpuré
  • 300 g äggvita
  • 50 g strösocker

Gör så här

  1. Finhacka rabarbern och tina bären om de är frysta.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Rör samman alla ingredienserna till fyllningen.
  3. Lägg alla ingredienserna i en bunke. Smula ihop det med fingrarna. Det här blir ingen deg utan bara smulor! Vill du använda det som en pajdeg kan du bara trycka ihop smulorna lite så de bildar ett täcke.
  4. Slå bärfyllningen i ugnsfasta glas eller formar. Strö smuldegen ovanpå och ställ in ugnsfasta glas eller formar i mitten av ugnen i 15 minuter. Förbered marängen under tiden.
  5. Häll socker, vaniljstång och vatten i en kastrull utan att röra eller vispa! Sätt kastrullen på spisen och koka till 122 grader. (här måste du använda en termometer)
  6. Då sockerlagen i kastrullen är 110 grader så börjar du vispa äggvita, socker och citronsaft till en maräng i en bunke. Vispa på mellanhastighet och fortsätt att vispa även då du hällt över den 122 grader varma sockerlagen, vispa tills marängens temperatur sjunkit till ca 30 grader.
  7. Fyll marängen i en spritspåse eller klicka den på pajerna. Om du önskar så kan du bränna av ytan med en gasbrännare.