Hallon- och kardemummapaj

Hallon- och kardemummapaj
Foto: Anna Kern
Therese Baalack
Therese Baalack

Hallon- och kardemummapaj

Av: Therese Baalack

Från: Tårtor och bakelser från En Liten Smula

13 ingredienser

En riktigt somrig paj fylld med härliga smaker. /Therese Baarlack

Receptet ger ca 10 bitar.

Ingredienser

Pajbotten

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl florsocker
  • 1 ägg

Fyllning

  • 400 g mandelmassa
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 5 ägg
  • 200 g hallon

strössel

  • 100 g mandelmassa
  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk malen kardemumma

Gör så här

Pajbotten

  1. Blanda ihop alla ingredienserna, ju mindre du knådar degen desto bättre blir pajskalet.
  2. Låt degen vila i kylen ca 30 minuter.
  3. Tryck eller kavla ut degen i en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

Fyllning

  1. Se till så att ingredienserna är rumstempererade, annars är det lätt att fyllningen skär sig.
  2. Riv mandelmassan och rör den tillsammans med smöret till en smidig smet.
  3. Tillsätt äggen ett i taget och låt det bli en slät blandning.
  4. Om smeten skär sig kan du värma den lite, gärna i mikron på mellaneffekt, och därefter fortsätta att röra i den så brukar den gå ihop.

Strössel

  1. Blanda ihop ingredienserna med hjälp av fingertopparna till en smulig blandning.
  2. Häll mandelmassesmeten i pajformen och strö över hallonen.
  3. Strö över strösslet och grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader ca 30–40 minuter.