Kolakrispig valnötspaj

Kolakrispig valnötspaj
Foto: Anna Kern
Therese Baalack
Therese Baalack

Kolakrispig valnötspaj

Av: Therese Baalack

Från: Tårtor och bakelser från En Liten Smula

12 ingredienser

Med sitt oansenliga utseende är detta pajen som kan förvåna! Under det bruna täcket gömmer sig valnötter i en läcker kolasmet. /Therese Baarlack

Receptet räcker till ca 12 bitar.

Ingredienser

Pajbotten

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl florsocker
  • 1 ägg

Fyllning

  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl farinsocker
  • 0,5 dl honung
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • 4,5 dl valnötter

Gör så här

Pajbotten

  1. Blanda ihop ingredienserna, ju mindre du knådar degen desto bättre blir pajskalet.
  2. Låt degen vila i kylen ca 30 minuter.
  3. Tryck eller kavla ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Fyllning

  1. Vispa ägg, strösocker, farinsocker, honung, sirap och vaniljsocker till ett skum ca 5 minuter.
  2. Smält smöret och blanda försiktigt ner det i sockersmeten.
  3. Lägg nötterna i pajskalet och häll över sockersmeten.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader ca 40 minuter.